7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Orientalna, orzechowa quinoa z zielonymi warzywami

Wyjątkowy, wytrawny orzechowo smak, przełamany słodyczą groszku, świeżością brokułów i charakterem brukselki.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-4 (zależy jak bardzo żerte jest towarzystwo :) )

biała quinoa (2 kubki)
1/2 łyżeczki soli
pół paczki:
- mrożonych brokułów
- mrożonej brukselki
- mrożonego groszku

sos:
2-3 łyżki masła orzechowego naturalnego
sos sojowy - ok. 4 łyżek
ocet balsamiczny ciemny - 2 łyżki
3 ząbki czosnku
2 cm imbiru (lub w proszku - wedle uznania)
oliwa
woda

Przygotowanie:

Quinoę płuczemy, zalewamy zimną wodą (wody powinno być dwa razy tyle, ile mamy quinoi), solimy, gotujemy aż wchłonie cały płyn.

Warzywa gotujemy na parze do stanu "al dente" - czyli raczej krótko, bo papkowate będą niedobre. Nie solimy.

I wtedy, gdy w jednym garnku bulgocze quinoa, w drugim na parze podskakuje pokrywka, zabieramy się za sos.

Obieramy i kroimy czosnek oraz imbir - polecam posiekanie ich drobno w blenderze, bo nie umęczymy się tak jak z tarką i wyciskarką, a efekt smakowy będzie ten sam. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane przyprawy i smażymy na lekko złoto.
Zmniejszamy ogień. Dodajemy masło orzechowe, sos sojowy i ocet. Mieszamy na gładką masę podlewając wodą tak długo, aby uzyskać konsystencję sosu (lub rzadkiego kremu). Próbujemy i doprawiamy jeśli trzeba - nie boimy się octu, bo on dodaje magii smakowi tej potrawy, ale uważamy z sosem sojowym - jego posmak nie może dominować nad orzechowym.

Pewnie już wyłączyliśmy quinoę i warzywa. Dobrze jest i jedno i drugie odstawić na bok - quinoę, aby ew. wchłonęła resztę wody bez ryzyka przypalenia (ale pozostała ciepła)a a warzywa - aby lekko przestygły i odparowały. Sos cały czas trzymamy na małym ogniu, aby pozostał ciepły.

Po ok. 5 minutach przekładamy na półmisek lub do głębokiej patelni/rondla quinoę (dobrze ją trochę podziubać, bo mocno się klei), mieszamy z nią lekko przestudzone warzywa i całość polewamy ciepłym sosem.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy wedle uznania: przemieszane z sosem albo i nie, od razu na ciepło jako przystawkę, na gorąco jako obiad (można dogrzać w piekarniku lub na patelni), albo na zimno jako sałatkę/przekąskę.
Nadesłał(a) Irris, dnia: 2013-01-21 21:47:15.832
Źródło/autor przepisu: Inspiracja dla sosu: http://smaker.pl/przepisy/obiady/kurczak-z-maslem-orzechowym-i-imbirem,17700#ipad
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo dobre! Nawet mój zazwyczaj sceptyczny mąż zjadł ze smakiem :)
Mae 2018-08-21 14:42:11.393

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fenkuł z quinoa i warzywami (wegańska)
Smażona quinoa z warzywami (wegańska)
Zupa-krem ziemniaczana z zieleniną (zielonymi warzywami) (lakto-wege)
Quinoa ze smażoną marchewką, papryką i innymi warzywami (wegańska)
Ziemniaczki w orientalnym sosie soczewicowym z warzywami (wegańska)
Chrupiąca tajska sałatka z quinoa z nerkowcami i dressingiem orzechowo-imbirowym (wegańska)
Pieczeń orzechowa (klops) z soczewicą, grzybami i warzywami (wegańska)
Pasta z grochu z zielonymi oliwkami (wegańska)
Orientalne kluski śląskie (wegańska)
Orientalne kotleciki z pora (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas