7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Faworki wegańskie

Przeróbka faworków po grecku. Jak mi się w końcu udało dopracować ten przepis, uczciłam to lampką wina.

Średnia ocena: [1.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szklanki mąki
2 pełniejsze łyżki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki i 4 łyżki wody
0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 szczypta soli
1 szczypta sody oczyszczonej
cukier puder
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Wsypujemy do miski mąkę kukurydzianą, wlewamy 4 łyżki wody i mieszamy. Dodajemy do tego mąkę, sól i sodę. W połowie szklanki wody rozpuszczamy kwasek cytrynowy. Wyrabiamy ciasto wlewając po trochu ten roztwór (raczej nie zużyjemy całej połowy szklanki) aż ciasto będzie gładkie, miękkie i zwarte, ale będzie się lepiło do rąk. Ciasto nie może być zbyt zwarte, bo faworki wyjdą sztywne i mogą nawet nie być chrupiące. Z takiego lepkiego ciasta, cienko rozwałkowanego, wychodzą chrupiące i kruche.

Bierzemy po kawałku ciasta (resztę przykrywamy papierem) i rozwałkowujemy bardzo cienko (na grubość 1-2 mm). Trzeba będzie często posypywać placek mąką. Wykrawamy nożem paski i otwór pośrodku każdego. Układamy na tacce posypanej mąką tak, żeby się nie dotykały i żeby otwór był troszkę rozsunięty (wtedy nie zlepią się ze sobą nawzajem i nie zalepią się otwory).

Rozgrzewamy olej, bierzemy faworki i przekładamy jeden koniec przez otwór tuż przed wrzuceniem do oleju (chodzi o to, że paski są bardzo giętkie i faworki szybko tracą ładny kształt). Smażymy krótko z obu stron, odsączamy. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.
Nadesłał(a) moni, dnia: 2013-01-25 00:10:26.461
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wygodnie jest rozwałkowywać ciasto na plastikowej desce do krojenia, od której się ono łatwo odkleja. Dzięki temu nie będzie trzeba używać dużo mąki do podsypywania.
moni 2013-10-26 20:30:49.139

a moje byly z weganskim jogurtem (kwaskowy) olejem i lyzka malinowki :)
~zuzi_a 2013-02-11 21:21:19.622

dzieki za przepis,swietne faworki wyszly.troche go urozmaicilam bo dodalam zamiast kwasku ocet jablkowy oraz smietane weganska z alpro soya,szeroko dostepna w uk.
~beatrix 2013-02-07 21:27:27.432

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Faworki na piwie (bez ograniczeń)
Faworki (chrust) (bez ograniczeń)
Wegańska lasagne (wegańska)
Pyzy wegańskie (wegańska)
Strogonow wegański (wegańska)
Wegańskie muesli (wegańska)
Pączki wegańskie II (wegańska)
Rosół wegański (wegańska)
Jajka wegańskie (wegańska)
Wegańskie bezy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas