7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sajgonki po "wietnamsku"

Moja wege wersja fast food'u szeroko dostępnego w budkach wietnamskich.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 opakowania makaronu sojowego
1 marchewka
1 średnia cebula
5 grzybów mun
1 szklanka granulatu sojowego
1 puszka kiełków fasoli mung (po odcieku 90 g), oczywiście lepsze są te z własnej hodowli
4 liście kapusty pekińskiej
papier ryżowy (około 1,5 opakowania)
4 łyżki sosu sojowego
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby należy zalać wrzątkiem i po około 20 min odcedzić. Makaron sojowy zalać wrzątkiem, odcedzić i przelać zimną wodą.

Marchewkę zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Cebulkę pokroić w piórka jak najdrobniejsze. Liście kapusty pekińskiej pokroić w cieniutkie paski (białe części wyrzucić lub zużyć do potrawki chińskiej ;) Następnie pokroić na drobno makaron i grzyby.

Granulat sojowy zaparzyć wrzątkiem, odcedzić szybko i dodać do reszty składników. Dodać kiełki fasoli. Dokładnie wymieszać wszystko, dodać sos sojowy i popieprzyć. Gotowy farsz zawijać w papier ryżowy. Gotowe sajgonki usmażyć.

Podobno prawdziwe sajgonki smaży się dwa razy, ale u mnie w domu drugiego razu nigdy nie uświadczają.

Wskazówki i uwagi:

Papier ryżowy moczę pod bieżącą wodą, kładę na drewnianej desce i masuję w celu pozbycia się bąbelków powietrza, wtedy wiem, że jest dobrze rozmiękczony :)
Nadesłał(a) asquilan, dnia: 2013-02-02 21:46:32.942
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zrobiłam dziś sajgonki z papieru ryżowego o małej srednicy (w sprzedaży jest też duzy).Smaczne. Bez granulatu sojowego, ale z kukurydzą z puszki, kapustę pekińską zastapiłam czerwoną (tylko miękkie części.) Podczas smażenia nic nie pękało. Smaczne. Polecam.
Dana 2015-03-29 14:12:49.203

Nie pękaja Ci w czasie smażenia?
anatemka 2013-03-04 10:15:37.184

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jesienne sajgonki (wegańska)
Sajgonki z ryżem, fasolkami i pieczarkami (wegańska)
Sajgonki z pokrzywą i krajanką sojową (wegańska)
Sajgonki wegańskie ze świeżych warzyw (wegańska)
Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym (wegańska)
Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege)
Sajgonki z groszkiem, marchewką, tofu i grzybami mun (ovo-wege)
Sajgonki z mieszanką chińską gotowane na parze (wegańska)
Pieczone sajgonki z makaronem ryżowym i podsmażonymi warzywami (wegańska)
Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas