7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

"Gravlax" z pieczonej dyni

Efekt spontanicznego eksperymentu, którego wynik zupełnie przeszedł moje oczekiwania :) Miałam ochotę na coś marynowanego z dużą ilością koperku, a akurat miałam trochę upieczonej dyni muszkatołowej. Tak wpadłam na pomysł przygotowania dania a la "gravlax" - czyli łososia marynowanego z przyprawami i dużą ilością koperku.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

400 g dyni muszkatołowej, upieczonej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka soli
świeżo zmielony pieprz
dużo drobno posiekanego koperku
2-3 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:

Dynię kroimy pod kątem na kawałki. Skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Pokrywamy warstwą soli, cukru i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko grubo posypujemy siekanym koperkiem. Marynujemy w zamkniętym naczyniu, w lodówce co najmniej 24 godziny. Przed podaniem kroimy w cienkie plasterki. Serwujemy z ciemnym chlebem i musztardą. Polecam! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2013-02-20 23:39:33.477
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2013/02/gravlax-z-pieczonej-dyni.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dżem z dyni z jabłkami i gruszkami (pieczony lub duszony) (wegańska)
Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni) (wegańska)
Racuszki z dyni (bez ograniczeń)
Sconesy z dyni (bez ograniczeń)
Placki z dyni (wegańska)
Ciasto z dyni (ovo-wege)
Cebulowy krem z dyni (wegańska)
Tarta z dyni z czekoladą (wegańska)
Kulkowy chutney z dyni (wegańska)
Pasztet z pestkami dyni (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas