7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Babeczki z masłem orzechowym

Babeczki są pyszne - niezbyt słodkie, puszyste o lekko orzechowym smaku. Był to pierwszy wegański wypiek, jaki miałam okazję zrobić i zaręczam, że każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz sobie z nim poradzi :)
Przepis jest prosty, szybki, nie ma szans żeby coś w nim popsuć. Jedyną rzeczą, której trzeba przypilnować jest czas pieczenia- niestety gdy zostaną w piekarniku nawet kilka minut dłużej, stają się suche i dużo mniej smaczne.




Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 9-12

ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki z pełnego przemiału/ żytniej/ owsianej/ mieszanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki masła orzechowego (niesolonego)
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki nierafinowanego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny (lub octu jabłkowego)

krem:
- 1/4 szklanka masła roślinnego
- 1/4 szklanka "vegan shortening" (Wydaje mi się, że polskim odpowiednikiem jest Planta. W każdym razie chodzi o takie twarde masło roślinne na bazie oleju palmowego do ciast)
- 1/2 szklanki kakao (lub karobu/miksu jednego i drugiego)
- 1 do 1 1/2 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 mleka roślinnego

Przygotowanie:

Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do 175* st. C. W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, a w drugiej miksujemy masło orzechowe, mleko, sok z cytryny, cukier i olej. Gdy wszystkie mokre składniki będą już dobrze połączone, miksując, powoli dosypujemy suche składniki. Ciasto powinno być dość gęste, nie może spływać z łyżki. Otrzymaną masę wykładamy do papierowych foremek i pieczemy przez 15-18 minut.

Krem: masło roślinne i "vegan shortening" miksujemy na gładką masę, ciągle miksując dodajemy cukier, kakao i ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt ciężka i zbita, dolewamy po trochu mleko roślinne i ubijamy jeszcze kilka minut, by wszystko mogło się dobrze połączyć oraz by krem stał się lekki i puszysty.

Gdy babeczki będą już zimne, nakładamy na wierzch krem i delektujemy się smakiem. :)

Wskazówki i uwagi:

Jak już pisałam - pamiętajcie by pilnować czasu! Po 15 minutach warto włożyć w jedna babeczkę wykałaczkę - jeśli będzie sucha, lub zostanie na niej minimalna ilość ciasta to znaczy, że można je spokojnie wyjąć.
Nadesłał(a) Olexy, dnia: 2013-02-20 23:12:57.473
Źródło/autor przepisu: The Sweetest Vegan (www.thesweetestvegan.com)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Babeczki z masłem orzechowym II (wegańska)
Babeczki z masłem orzechowym (wegańska)
Buchty z masłem orzechowym (wegańska)
Ciasteczka z masłem orzechowym (wegańska)
Manna orzechowa (z masłem orzechowym) (wegańska)
Krem z marchewki z masłem orzechowym (wegańska)
Popping z amarantusa z masłem orzechowym (wegańska)
Śniadaniowe jabłko z masłem orzechowym (wegańska)
Kanapki z masłem orzechowym i bananami (wegańska)
Kukuryku (kukurydza) z masłem orzechowym (wegańska)
Sos z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym do szaszłyków (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas