7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4880 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kotlety z ryżu i soczewicy

Najprostsze na świecie kotlety z soczewicy, z zaledwie kilku składników. Myślę, że nie są żadną nowością (kotlety jak kotlety), ale dzięki przyprawie tandoori nabierają pysznego, indyjskiego aromatu.
'Magiczne' połączenie ryżu i soczewicy sprawia, że stanowią dobre źródło białka.




Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8-10 niedużych

3/4 szklanki ryżu
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
olej do smażenia
sól
bulion warzywny
przyprawa tandoori masala wg uznania
mielone siemię lniane
opcjonalnie mąka z np. ciecierzycy

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w bulionie do miękkości, soczewicę w osolonej wodzie, w międzyczasie podsmażamy cebulę. Do cebuli dodajemy soczewicę i przyprawę tandoori, podsmażamy jeszcze chwilkę razem, często mieszając. Na końcu dodajemy ryż i blendujemy wszystko razem - masa nie musi być jednak zupełnie 'gładka'.

Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni, wcześniej skropionej olejem.
Nadesłał(a) Olexy, dnia: Mar 11, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

super, pierwszy raz udało mi się usmażyć kotlety :) super, polecam
~Muskaan Aug 24, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z soczewicy, fasoli i ryżu (wegańska)
Kotlety z soczewicy, ryżu i pieczarek (wegańska)
Kotlety z soczewicy lub grochu, ryżu i pieczarek (wegańska)
Kotlety z soczewicy (wegańska)
Kotlety z ziemniaków i soczewicy (wegańska)
Błyskawiczne kotlety z soczewicy (wegańska)
Kotlety z soczewicy z daktylami (wegańska)
Kotlety z czerwonej soczewicy (wegańska)
Kotleciki z soczewicy i ryżu (ovo-wege)
Naleśniki z soczewicy i ryżu (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas