7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Tarta z ptasim mleczkiem i owocami

Smak dzieciństwa :)



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 8-12

Spód – ciasto kruche:
1 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
2 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ptasie mleczko (ja użyłam jagód i malin w dwóch warstwach)

1. Warstwa malinowo – miętowa:
1 szklanka malin
garstka posiekanej mięty
1/2 szklanki wody
3 łyżeczki agaru w proszku
1 łyżka cukru do owoców
250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
2 łyżki cukru pudru do kremówki

2. Warstwa jagodowa
1 szklanka jagód
1/2 szklanki wody
3 łyżeczki agaru w proszku
1 łyżka cukru do owoców
250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
2 łyżki cukru pudru do kremówki

Przygotowanie:

Ciasto:
1. Mąkę wysypujemy na blat, wrzucamy do niej margarynę i rozdrabniamy nożem. Chodzi o to by nie "ocieplać" ciasta rękoma. Dodajemy żółtka, cukier, jogurt, proszek do pieczenia i krótko wyrabiamy rękoma. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki.
2. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi nastawiamy piekarnik na 180 st. C.
3. Bierzemy formę do tarty lub okrągłą formę do pieczenia biszkoptu (śr. 25 cm – ja użyłam takiej), smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę (przy formie do tarty odcinamy brzegi). Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do lodówki.
4. Kiedy piekarnik się nagrzeje wstawiamy ciasto do pieczenia. Możemy wysypać na ciasto suchą fasolę, aby się nie wybrzuszało (ja tego nie robiłam, gdyż nie zależało mi na idealnym kształcie ciasta).
5. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia i posypujemy budyniem waniliowym (chroni spód przed zbytnim nawilżeniem).

Masa:
1. Maliny i miętę gotujemy w wodzie z cukrem, aż się rozpadną. Dodajemy agar i na wolnym ogniu utrzymujemy wrzący wywar ciągle mieszając. To ważne, ponieważ agar dopiero po wrzeniu dobrze żeluje. Zestawiamy z ognia.
2. W czasie kiedy owoce z agarem stygną, ubijamy kremówkę z cukrem na sztywną pianę. Do już ubitej śmietany dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę owocowo-agarową. Nie może ona być zbyt chłodna, ponieważ agar tężeje już w temperaturze pokojowej i kiedy to się stanie zamiast ptasiego mleczka otrzymamy bitą śmietanę z grudkami galaretki. Jeżeli mieszanka jest jeszcze ciepła i płynna, ale nie parzy w język możemy ją wrzucać do bitej śmietany. Krótko mieszamy mikserem na niskich obrotach.
3. Na kruchy spód sypiemy owoce i wykładamy ptasie mleczko (jeszcze niezastygnięte) i znów dajemy owoce.
4. Przygotowujemy drugą warstwę tak samo jak warstwę malinowo – miętową. Wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki, aż dokładnie stężeje.
Nadesłał(a) eGroszek, dnia: 2013-03-12 20:34:22.283
Źródło/autor przepisu: http://www.egroszek.wordpress.com/2013/03/12/tarta-z-ptasim-mleczkiem-i-owocami/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciecierzyca w sosie pomidorowym z warzywami i mleczkiem kokosowym (wegańska)
Pyszna sałatka z tofu, warzywami, mleczkiem kokosowym i sosem sojowym (wegańska)
Makaron z owocami (wegańska+miód)
Amarantus z owocami (lakto-wege)
Biszkopt z owocami (ovo-wege)
Tarta a' la ratatouille/ tarta ratatuj (lakto-wege)
Ryż z jogurtem i owocami (lakto-wege)
Bita śmietana z owocami (lakto-wege)
Szybki keks z owocami (ovo-wege)
Babeczki półfrancuskie z owocami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas