7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Grzybowe kotleciki z serem

Kluczem do sukcesu jest porządne odparowanie pieczarek, najlepiej je nieco posolić, żeby puściły sok i smażyć na dość dużym ogniu często mieszając, aby się nie przypaliły. Można także dodać do masy czosnek przeciśnięty przez praskę.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: ok. 12 kotlecików

0,5 kg pieczarek
150 g wędzonego, żółtego sera nie na podpuszczce zwierzęcej
1 cebula, drobno posiekana
4 łyżki otrębów gryczanych lub innych
natka pietruszki
1 jajko z chowu wolnowybiegowego
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól i pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, trzemy na tarce. Na sporej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i pieczarki, solimy. Smażymy na wysokim ogniu aż cały płyn odparuje, mieszając, aby się nie przypaliły.

Przekładamy wszystko do miski. Gdy masa nieco przestygnie dodajemy, otręby, natkę pietruszki i ser starty na tarce. Wszystko wyrabiamy ręką aż do połączenia składników. Masa będzie dość mokra.

Na jeden głęboki talerz rozbijamy jajko, ubijamy je lekko widelcem, na drugi wysypujemy bułkę tartą.

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie (3-4 cm średnicy) kotleciki. Panierujemy je w jajku i bułce tartej, smażymy na niezbyt dużym ogniu na złoto. Odsączamy na papierowym ręczniku, podajemy z ulubionymi dodatkami.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2013-03-13 19:43:50.258
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2013/03/grzybowe-kotleciki-z-serem.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotleciki ryżowe z żółtym serem i curry (bez ograniczeń)
Kotleciki ryżowe z żółtym serem i zielonym groszkiem (bez ograniczeń)
Solanka grzybowa (lakto-wege)
Masło grzybowe (lakto-wege)
Zupa jarzynowo-grzybowa (lakto-wege)
Sos grzybowy na zasmażce (lakto-wege)
Sos grzybowy najprostszy (wegańska)
pasztet strączkowo - grzybowy (wegańska)
Placki ziemniaczano-grzybowe (wegańska)
Krokiety pęczakowo-grzybowe (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas