7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami

Okazało się, że owsianka na tym mleku smakuje niesamowicie delikatnie i kremowo, obłędnie po prostu :) Dla zrównoważenia smaku dodałam kwaskowate suszone wiśnie, które świetnie się skomponowały. Użyłam 200 ml mleka dopełnionego wodą, ale możecie spokojnie dać całą puszkę lub użyć domowego mleka kokosowego zrobionego z wiórków kokosowych. Aby owsianka miała przyjemną konsystencję najlepiej wziąć drobne płatki owsiane, ale nie błyskawiczne.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1,5 szklanki drobnych płatków owsianych
200-400 ml mleka kokosowego
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
1/3 laski wanilii
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
2 duże garście suszonych wiśni lub ulubionych suszonych owoców

Przygotowanie:

Do sporego rondla wlewamy mleko kokosowe i uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać 1 litr płynu. Wrzucamy laskę wanilii i wsypujemy cynamon. Całość doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy płatki i wiórki, dokładnie mieszamy.

Zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy pod przykryciem aż płatki dobrze zmiękną i wchłoną większość płynu, ok. 20-25 minut.

Dodajemy suszone wiśnie i ksylitol, mieszamy, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy na ciepłej płycie do wystudzenia. Przed podaniem wyjmujemy wanilię. Polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2013-03-13 20:03:16.686
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2013/03/boska-kokosowa-owsianka-z-suszonymi.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Racja, "drobne" nie znaczy "błyskawiczne". Po prostu automatycznie mi się skojarzyło. Używam tylko górskich, a one wcale drobne nie są, a drobne do tej pory to przeważnie właśnie błyskawiczne na sklepowych półkach widziałam. Mea culpa.
Tak czy siak aż 20 minut na drobne płatki wydaje mi się nieco zbyt dużo ;)
Luna7 2013-03-17 20:57:08.824

Luna, nigdzie nie napisałam, że mają być błyskawiczne. Błyskawiczne mają dużo mniej właściwości zdrowotnych, bo są mocno obrobione i przetworzone. Używam pełnoziarnistych ekologicznych, nigdy błyskawicznych. Efedrina, dzięki, zawsze się gubię w tych rodzajach płatków ;-) Jeśli ktoś chce bardziej chrupiącą owsiankę niech gotuję krócej, oczywiście.
zielenina_blog 2013-03-17 19:32:54.249

Chodzi mi właśnie o to, że te całe, górskie, znane jako dość twarde - wystarczy zalać wrzątkiem i po 5-10 minutach są miękkie - nawet gotować nie trzeba. Toteż pytam, jaką konsystencję będą miały w takim razie błyskawiczne po tak długim gotowaniu... to musi być niewyobrażalnie rozgotowane :P
Ja nie gotuję owsianki, zalewam zawsze wrzątkiem :) I właśnie to polecenie długiego gotowania błyskawicznych płatków mnie zastanowiło :P
Luna7 2013-03-14 21:25:23.7

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Muffinki kokosowe z wiśniami (ovo-wege)
Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego (wegańska)
Owsianka z bananem (wegańska)
Cytrynowa owsianka (wegańska)
Owsianka szkocka (wegańska)
Chłodnik z truskawek i wiśni (bez ograniczeń)
Ciastka amarantusowe z wiśniami (bez ograniczeń)
Dwuwarstwowy placek z wiśniami (bez ograniczeń)
Wiśnie w soku własnym (wegańska)
Owsianka bez gotowania (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas