7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Gryczane pierogi z nadzieniem z buraków, fety i zatharu

Pyszne, aromatyczne pierożki z wyrazistym słodko-słonym nadzieniem z mocną tymiankową nutą. Wszystkie składniki tej potrawy upiornie się kleją - ciasto do wałka, farsz do łyżeczki, więc trzeba je brać sposobem - ciasto i wałek solidnie omączyć, a łyżeczkę przed każdym nałożeniem kolejnej porcji farszu zmoczyć. Zapewniam, że warto ponieść te trudy!



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 8

2 szklanki mąki gryczanej
na ciasto:
1 szklanka jasnej mąki orkiszowej
1 szklanka letniej wody
1 jajko z chowu wolnowybiegowego
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

na farsz:
200 g fety
2 spore upieczone/ugotowane buraki
2 czubate łyżki zatharu lub suszonego tymianku
3-4 duże cebule
olej do smażenia

Przygotowanie:

Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto - najlepiej w robocie. Przykrywamy ścierką, żeby nie obeschło.

Przygotowujemy farsz: fetę przekładamy do dużej miski. Buraki obieramy, kroimy w kostkę, dokładamy do fety. Wszystko traktujemy tłuczkiem do ziemniaków - chodzi o to, aby zostały wyraźne kawałki buraków, żeby było co pogryzać. Jeżeli nie zależy Wam na takim efekcie, to buraki można zmiksować blenderem i wymieszać z fetą widelcem. Dodajemy zathar, całość dokładnie mieszamy.

Ciasto cienko rozwałkowujemy podsypując mąką na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawaczką do ciastek wycinamy krążki. Na każdy nakładamy pół łyżeczki farszu, sklejamy - palce najlepiej zanurzać każdorazowo w mące, nie będą się tak kleić. Gotowe pierożki układamy na omączonym talerzu.

Przygotowujemy cebulkę do posypania - drobno posiekaną szklimy na oleju. Gdy wszystkie są gotowe zagotowujemy wodę z solą w sporym garnku. Gotujemy porcjami. Można (a nawet trzeba! ;-) je także dodatkowo zrumienić na oleju.

Wskazówki i uwagi:

Aby zamrozić pierogi układam je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, wkładam do zamrażarki na jakąś godzinkę, a potem przekładam do woreczka. W ten sposób się nie kleją i można rozmrażać praktycznie po jednym :)Polecam!

Zatar (zathar) to popularna w krajach Bliskiego Wschodu mieszanka przypraw, w skład której wchodzą tymianek, oregano, czasem inne zioła (np. majeranek czy hyzop) oraz sól, ziarno sezamu i sumak.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2013-03-13 19:50:40.472
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2013/02/gryczane-pierogi-z-nadzieniem-z-burakow.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Czerwone nadzienie gryczane do naleśników (wegańska)
Kanadyjskie nadzienie do pierogów - ziemniaczano-serowe (lakto-wege)
Pieczone pierogi z nadzieniem ryżowo-grzybowym (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi argentyńskie z wielowarzywnym nadzieniem (wegańska)
Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej i bryndzy (bez ograniczeń)
Pierogi z kaszą gryczaną pyszne a sycące (bez ograniczeń)
Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną i tofu (wegańska)
Pierogi lubelskie (z kaszą gryczaną i twarogiem) (lakto-wege)
Pierogi mocno leśne z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska)
Kasza gryczana z fetą / pleśniakiem i pomidorami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas