7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Paszteciki kruche z soczewicą i papryką

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki
160 g wegańskiej margaryny
2/3 szklanki piwa
łyżeczka soli

farsz:
2-3 cebule
czerwona papryka
350 g czerwonej soczewicy
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz cayenne
sos sojowy

Przygotowanie:

Posiekane cebule zeszklić na oliwie w garnku. Wsypać przyprawy, a po chwili dodać soczewicę. Przesmażyć przez moment, a potem dodać trochę wrzątku tak, aby soczewica pęczniała. Dodać posiekaną w kostkę paprykę. Następnie dodawać stopniowo wrzątek pamiętając, że farsz ma być gęsty. Doprawić sosem sojowym. Wyłączyć ogień, gdy soczewica jest miękka. Do garnka dodać posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto na pierogi przygotować wcześniej, lub później lub zaprosić pomocnika, który zrobi je jak my będziemy robić farsz.

Posiekać margarynę z 2,5 szklankami mąki i solą, dodać większość piwa i jak najszybciej zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde - dolać piwa, jeśli za miękkie - mąki. Odstawić na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować. Wycinać kwadraty o boku ok. 8 cm. Nakładać po łyżce farszu i sklejać jak kopertę. Każdy pasztecik posmarować oliwą lub olejem. Piec na papierze w 200 st. C ok. 10 minut.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Nie trzeba się obawiać piwa - alkohol wyparuje w trakcie pieczenia.
Nadesłał(a) QspolecznaLodz, dnia: 2013-03-22 17:59:31.118
Źródło/autor przepisu: Łódzka Kuchnia Społeczna 17.03.2013
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo dobre
~wronka 2016-05-28 16:12:52.74

Były wyśmienite! Przepis naprawdę warty polecenia.
Piwa rzeczywiście nie było wcale czuć. Ciasto było miękkie, a farsz nie stanowił do niego wielkiego kontrastu, gdyż również był mięciutki. Farszu wyszło trochę więcej niż ciasta, ale spokojnie można zjeść go "na surowo" np. jako dodatek do obiadu.
soap_dish 2013-09-08 11:07:38.353

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Paszteciki z brązową soczewicą i cebulą (wegańska)
Ryż z soczewicą, papryka i groszkiem (wegańska)
Soczewica duszona z cebulą i papryką (wegańska)
Zielona soczewica z ryżem, papryką, kukurydza i fasolką szparagową (lakto-wege)
Paszteciki orzechowo-grzybowe (ovo-wege)
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą (wegańska)
Kruche ciasto ze sliwkami (lakto-wege)
Kruche ciasto na tartę (lakto-wege)
Babeczki kruche z kremem (bez ograniczeń)
Kruche słone paluszki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas