7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Żur lub żurek Babci Jutki

Prawdziwy wegański żurek!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3-4 litry

butelka żurku z Biedronki
2 łyżeczki bulionu warzywnego
trochę włoszczyzny
kilka kartofelków
jedna średnia cebula
sól czosnkowa
czosnek mielony
cząber
majeranek
kilka listków laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki mąki do zaciągnięcia

Przygotowanie:

Włoszczyznę, kartofelki, bulion warzywny, listki laurowe i ziele angielskie gotujemy tak długo, aby kartofelki zmiękły, następnie wlewamy żurek i gotujemy kilka minut.

Cebulę smażymy na patelni i wrzucamy do żurku i jeszcze trochę gotujemy. Zaciągamy mąką (mąkę mieszamy z zimną wodą tak, aby nie było grudek, potem wlewamy do rozmieszanej mąki trochę zupy i mieszamy, następnie zapodajemy tą mączną miksturę do gara z żurkiem i mieszamy), gotujemy jeszcze ze 2 minuty.

Zupę przyprawiamy cząbrem, majerankiem, solą czosnkową i czosnkiem.

Wskazówki i uwagi:

Podczas Łódzkiej Kuchni Społecznej 17.03.2013 podawany z parówkami sojowymi. Pyszny!
Nadesłał(a) QspolecznaLodz, dnia: 2013-03-22 18:02:45.293
Źródło/autor przepisu: Babcia Jutka
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Żur z mąki żytniej (na żurek lub do picia) (wegańska)
Żur / kiszenie żuru (wegańska)
Kremówka (od babci) (bez ograniczeń)
Żurek ziemniaczany (wegańska)
Żurek żeniaty (wegańska)
Makaroniki Babci Uli (bez ograniczeń)
Czekoladowe ciasto babci (bez ograniczeń)
Żur kiszony, tzw. zakwas (wegańska)
"Żurek" z ziemniaków i maślanki (lakto-wege)
Żurek cały domowy (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas