7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Nadziewane czekoladki (z żurawiną)

Oto przepis na nadziewane czekoladki, inspirowany blogiem weganskarozpusta.blogspot.com Dość pracochłonne, ale z pewnością sprawdzą się na różne okazje i święta, może na Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, imieniny, na prezent...

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: ponad 20 sztuk

czekolada z tego przepisu albo jakakolwiek inna wegańska
garść suszonej żurawiny
ew. łyżka oleju

foremki do lodu

Przygotowanie:

Przygotowujemy czekoladę wg podanego w linku przepisu lub rozpuszczamy gotową w kąpieli wodnej. Żurawinę miksujemy, gdy nie bardzo idzie można dodać trochę oleju. Z dodatkiem wody czekoladki mogą mieć krótszy termin przydatności.

Gdy czekolada będzie miękka, ale nie nazbyt płynna, smarujemy czy też wykładamy nią ścianki foremek. Wstawiamy je na kilka minut lub dłużej (to zależy od stopnia płynności czekolady) do lodówki. Gdy zastygnie, powstałe w ten sposób czekoladowe miseczki napełniamy masą żurawinową, ale nie po same brzegi. Następnie pokrywamy to jeszcze czekoladą z wierzchu i wstawiamy ponownie do lodówki.

Wyciągamy foremki z lodówki, wydobywamy powstałe w ten sposób nadziewane czekoladki i pilnujemy się, by od razu wszystkiego nie zjeść, tylko zachować na okazję, z powodu której to przygotowaliśmy ;)

Wskazówki i uwagi:

Zamiast żurawiny można użyć rodzynek, daktyli, jakichkolwiek bakalii. Pyszne nadzienie wychodzi też z migdałów, nerkowców i innych orzechów - uprzednio namoczonych, potem zmiksowanych i z dodatkiem np. cynamonu czy wanilii. Można zrobić nadzienie toffi, właściwie wszystko, co nam przyjdzie do głowy ;) Ponoć pistacjowe jest boskie :)

Tworzyć czekoladowe skorupki możemy w jeszcze jeden sposób (przeze mnie uważany za jednak mniej pewny): należy napełnić foremki czekoladą, a po zastygnięciu wydłubać nieco ze środka. Potem dodać nadzienie i czekoladę na wierzch jako późniejszą podstawę czekoladki. Z doświadczenia wiem, że takie wydłubywane pralinki łatwiej się potem kruszą i trudniej się je wyciąga z foremek.

Autorka podanego przeze mnie bloga poleca zakup specjalnych foremek do pralin, a nie do lodów i muszę się z nią zgodzić: chropawa powierzchnia czekoladek ujmuje im uroku, a z tych specjalnych foremek wychodzą gładkie i lśniące. Jeśli komuś zależy na lepszym efekcie wizualnym, to raczej powinien zdobyć takie foremki.
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2013-03-24 19:11:19.373
Źródło/autor przepisu: Pomysł i sposób zrobienia nadziewanych czekoladek zaczerpnęłam stąd: http://weganskarozpusta.blogspot.com/2012/08/biae-praliny-z-nadzieniem-cynamonowym.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Karobowe czekoladki wegańskie (wegańska)
Chrzan z żurawinami (wegańska)
Smażone tofu z żurawiną (wegańska)
Kisiel/ kompot z żurawin (wegańska)
Lukrowane babeczki z żurawiną (wegańska)
Ciastka owsiane z żurawiną (wegańska)
Lepsze niż belgijskie czekoladki, wypełnione malinowym kremem (wegańska & RAW)
Czekoladki (pralinki) z migdałami lub orzechami, bez mleka (wegańska)
Surówka z marchewki z żurawiną i migdałami (wegańska & RAW)
Wegańskie ciastka z żurawiną i kokosem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas