7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Mazurek czekoladowy z bakaliami



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: forma na tartę średnicy ok. 19 cm

ciasto:
2 szklanki płatków owsianych ekspresowych ("górskich")
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki cukru brązowego
pół szklanki oleju z pestek winogron (może być inny rzecz jasna)
woda (około pół szklanki, ale tak ogólnie, to "na oko")

masa:
ok. 150 g bakalii (np. suszone morele, jagody i płatki migdałów)
1 szklanka mąki pszennej
ok. pół szklanki wody (najlepiej tej, w której moczyły się bakalie)

ok. 100 gram czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Bakalie namoczyć na około pół godziny do napęcznienia (ja namaczałam godzinę). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w miseczce nad parującą wodą z garnuszka).

Ciasto: 1 szklankę mąki wymieszać z olejem, dodać płatki owsiane, cukier i wodę, tak aby ciasto było zwarte. Nasmarować formę olejem, posypać mąką. Wyłożyć ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wyrównać w formie.

Bakalie wymieszać ze szklanką mąki i wodą (ma wyjść gęsta "papka"). Wymieszać dokładnie z rozpuszczoną czekoladą.

Rozsmarować na uprzednio wyłożonym cieście.

Piec ok. 45 minut w 180-200 stopniach Celsjusza (ja wkładałam do zimnego piekarnika). Pod koniec można sprawdzić patyczkiem czy ciasto gotowe (jeżeli przywiera wykałaczki, to należy jeszcze podpiec).

Pod koniec pieczenia (w około 30-ej minucie pieczenia) posypałam płatkami migdałowymi.

Wskazówki i uwagi:

Jest to zmodyfikowany przepis z puszka.pl - Mazurek z płatków owsianych z masą bakaliową
Nadesłał(a) nanak, dnia: 2013-03-28 00:20:29.574
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ten kruchy owsiany spód tak mnie urzekł, że postanowiłam wypróbować jeszcze inne wariancje. Zamiast bakaliowej mazurkowej masy, zrobiłam budyniową z dodatkiem skórki pomarańczowej i migdałów! To był prawdziwy szał! a w kolejce czeka jeszcze pomysł na bardzo słodko- z wegańskim kajmakiem :)
~Kati 2013-04-14 13:36:08.646

o, to super :-) Dzięki za komentarz i sugestie. Też wypróbuję z bananami kolejnym razem! (czyli już niedługo)
nanak 2013-04-06 02:00:37.259

Wypróbowałam :) Zgodnie z sugestią chciałam nie dawać mąki do masy, niestety wtedy mieszanka wyszła bardzo rzadka. Ostatecznie dodałam pół szklanki mąki ale ziemniaczanej i jeszcze 2 starte banany żeby się troszkę ścięła ta masa. Piekłam tez najpierw sam spód przez 15 minut a potem dopiero z masą jeszcze pół godzinki wyszło bardzo dobre i gęste- nic nie płynęło :)
~Kati 2013-03-30 15:33:40.569

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Deser malinowy z bakaliami i miksturą czekoladową (wegańska)
mazurek piankowy (ovo-wege)
Kruchy mazurek z kremem kajmakowym i powidłami (lakto-wege)
Mazurek, w którym główną rolę grają daktyle (ovo-wege)
Mazurek figowo-pomarańczowy (lub daktylowo-pomarańczowy) (wegańska)
Mazurek z płatków owsianych z masą bakaliową (wegańska)
Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska)
Lody czekoladowo - czekoladowe (wegańska)
Jarmuż z bakaliami (wegańska)
Płatki zbożowe z bakaliami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas