7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pieczarkowe racuszki z sosem szpinakowym

Przepis wymyślony po to, aby zużyć pieczarki z lodówki :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok.14 plackow

racuszki:
10 pieczarek
1 duża marchewka
2 małe garstki płatków owsianych
mąka
maka kukurydziana
szklanka mleka sojowego
soda oczyszczona
przyprawy: majeranek, sól, pieprz, imbir
oliwa do smażenia

sos:
1 cebula
kilka ząbków czosnku
kostka wegańska rosołowa
2 garście świeżego szpinaku
mąka
sos sojowy

Przygotowanie:

Racuszki: pokroić pieczarki, a na tarce z dużymi oczkami zetrzeć marchewkę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem (ok. pół szklanki).

Do naczynia wlać szklankę mleka sojowego, dodać mąkę zwykłą i trochę mąki kukurydzianej (mniej więcej w stosunku 1:4) oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dodać płatki. Wszystko wymieszać mikserem. Uwaga! Dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję bardziej gęstą niż na naleśniki. Następnie dodać pieczarki i marchewkę, wymieszać, posolić, popieprzyć, poimbirzyć : ) Usmażyć jak racuchy.

Sos: pokroić i podsmażyć cebulkę. W garnku rozpuścić kostkę wegańską, a w blenderze zmiksować odrobinę wody ze szpinakiem - tak drobno jak się da. Przełożyć szpinak do garnka, dodać cebulkę oraz kilka ząbków wyciśniętego czosnku i zagotować. Kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać mąkę wcześniej wymieszaną z odrobiną wody. Mąki dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję sosu. Doprawić do smaku sosem sojowym.
Nadesłał(a) WegaPaniDomu, dnia: 2013-04-01 09:27:08.988
Źródło/autor przepisu: http://weganskapanidomu.blogspot.co.uk/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym i tofu (wegańska)
Tarta szpinakowo-pieczarkowa (lakto-wege)
Naleśniki z farszem szpinakowo-pieczarkowym (bez ograniczeń)
Kalafior w sosie szpinakowym (lakto-wege)
Pęczak z sosem pieczarkowym (lakto-wege)
Sos pieczarkowy lub z kurkami (lakto-wege)
Sos pieczarkowy ze smietaną (lakto-wege)
Sos pieczarkowy z parmezanem (lakto-wege)
Orkisz z sosem pieczarkowym (wegańska)
Sos P. (pieczarkowo-porowy) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas