7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kajmak (masa krówkowa)

Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną.

Średnia ocena: [4.25 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 l mleka sojowego (można próbować z innym)
0,25 kg cukru
laska wanilii
łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wsypujemy cukier i dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii.
Gotujemy na małym ogniu, aż masa zbrązowieje, pod koniec należy baaardzo pilnować.

Gdy masa będzie już ciemna i gęsta (jak przy tradycyjnym kajmaku, kto kiedyś robił, ten wie), wyciągamy strąk wanilii, dodajemy łyżkę oleju, mieszamy, a potem zestawiamy z ognia i lekko przestudzoną (ale nadal płynną) rozprowadzamy po cieście.

Wskazówki i uwagi:

Z pewnością da się to zrobić na innym mleku, ale tu nie gwarantuję. Bałabym się użyć owsianego czy kokosowego.
Dodatek oleju czyni masę kruchą, więc jak ktoś chce mordoklejki, pomija ostatni etap :)

Długość przygotowania zależy od ilości składników, jak ktoś robi z litra czy dwóch, to musi dodać też odpowiednio więcej cukru i odpowiednio dłużej gotować. Ilość z podanych przeze mnie składników starcza na wierzch jednego średniej wielkości ciasta - co przy obecności wielu innych ciast na stole nie jest małą ilością ;) No i warto dodać mniej cukru do ciasta, na które wyłożymy masę ;) Jest naprawdę słodka...
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2013-04-02 19:39:14.5
Źródło/autor przepisu: przepis własny
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

to prawda, przepis dobry dla wegan którzy poszukują zamienników zbrodniczej kuchni.
Dzięki
~tomasz.d 2018-01-20 16:35:58.018

nie ma się czego bac, z owsianego kupnego też wychodzi pycha masa
~monikadredy 2014-03-29 01:15:55.293


Masa wyszła bardzo krucha i szybko zastygała... Ledwo udało mi się przełożyć nią wafle :) Myślę, że można ją przelać do pojemnika i po schłodzeniu pokroić na kruche krówki. Kilka łyżek zostawiłam, żeby sprawdzić wersję "mordoklejkową" i ta zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Niestety, ciągle nie smakowała jak kajmak z dzieciństwa, dlatego nie ustaję w dalszych poszukiwaniach :)
nasse 2013-06-02 10:34:45.147

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kajmak tradycyjny (lakto-wege)
Herbatnikowo-orzechowy deser z kajmakiem (lakto-wege)
Masa do wafla (ovo-wege)
Kakaowa masa do wafli (lakto-wege)
Eki - ciasto z masą kokosową (bez ograniczeń)
Tarta z masą serowo-ryżową (bez ograniczeń)
Ciastka kakaowe z masą migdałową (wegańska)
Placek przekładany masą orzechową (wegańska)
Wafle z kakaową masą maślaną z herbatnikami i bakaliami (lakto-wege)
Zapiekane pomidory faszerowane masą szpinakowo-twarożkową (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas