7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy

Pyszna, gęsta i zdrowa zupa na bazie tradycyjnej (mięsnej) zupy marokańskiej zwanej "hariri". Świetna na zimowe i wietrzne dni, rozgrzewa i daje poczucie sytości :)

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4-6

1 cebula, pokrojona w kostkę
łyżka oliwy
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2,5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego/startegp
3-4 łyżeczki mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta kurkumy
2 ziarna kardamonu
250 g soczewicy zielonej lub czerwonej
puszka ciecierzycy, odsączonej
litr bulionu warzywnego (osobiście robię wielki gar na zapas i mrożę)
puszka pomidorów bez skórki
1/2 l soku pomidorowego
sól i pieprz do smaku
kilka kropel cytryny

Opcjonalnie:
- do podania posiekana natka pietruszki, kolendra, liście szczawiu, dowolna zielenina
- kleks jogurtu naturalnego/greckiego (dla wegetarian)
- pajda chleba

Przygotowanie:

W głębokim garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy cebulę przez 5 minut, do miękkości. Dodajemy czosnek i imbir, kumin, kolendrę i smażymy minutę. Wrzucamy puszkę rozgniecionych pomidorów wraz z sokiem, soczewicę, wlewamy bulion i sok pomidorowy, dodajemy chili, paprykę słodką, szczyptę kurkumy i 2 ziarna kardamonu.

Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Po 10 min dodajemy ciecierzycę z puszki, podgrzewamy wszystko sprawdzając czy soczewica i cieciorka są miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na koniec, część gęstej zawartości w postaci ziaren soczewicy, ciecierzycy, pomidorów, zupy i JEDNEGO ziarna kardamonu (przy dwóch może już być zbyt intensywny smak) odkładamy do drugiego garnka i blendujemy całość na gładko. Po zmiksowaniu wlewamy powstały krem do zupy, dając nam gęstą zupę marokańską z dodatkami w postaci ziaren i pomidorów :)

Dla smaku wkrapiamy jeszcze cytrynę, której kwaśność powinna dawać świetne, drugie dno smaku, po ostrości chili, kuminu i wyrazistym smaku kardamonu. Podgrzewamy chwilę.

Wskazówki i uwagi:

Zupę przelewamy do talerzy i posypujemy posiekaną pietruszką, kolendrą, liśćmi szczawiu, czym zielonym mamy i dorzucamy kleks gęstego jogurtu.
Podajemy z chlebem. Smacznego!
Nadesłał(a) mada710, dnia: 2013-04-04 06:27:48.834
Źródło/autor przepisu: kompilacja bezmięsna kilku przepisów z internetu
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

zupa mistrz
~kama 2016-02-16 16:04:17.555

Jedliśmy, pychota! Polecam każdemu na zimowe lub deszczowe dni - bardzo rozgrzewa. Syci na długo, ale nie obciąża. Oryginalny smak dzięki przyprawom. Jeśli chcecie gości czymś zaskoczyć i rzucić na kolana, to ta właśnie zupa nadaje się do tego najlepiej.
JoanaToskana 2014-07-02 00:04:32.357


Fantastyczny przepis! Dałam trochę za dużo chili jednak po dodaniu soku z całej cytryny zupa złagodniała. Jak zwykle najsmaczniejsza na drugi dzień po ugotowaniu, bardzo wyrazista i aromatyczna. Pycha! ;)
Niflheim 2014-06-30 10:36:51.335

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Marokańska zupa z ciecierzycy (wegańska)
Potrawka marokańska - wielowarzywna z ciecierzycą i kotletami sojowymi (wegańska)
Zupa marokańska modified by Aro (wegańska)
Zupa z ciecierzycy (wegańska)
Dziecięca pasta z soczewicy/ ciecierzycy (wegańska)
Zupa z dynią i ciecierzycą (wegańska)
Pasta z ciecierzycy, soczewicy, sezamu i pora (wegańska)
Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem ciecierzycy (bez ograniczeń)
Zupa z soczewicy i ryżu (wegańska)
Zupa z zielonej soczewicy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas