7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasta z czerwonej soczewicy z siemieniem lnianym

Mocno aromatyczna w smaku, o bardzo ładnym żółtawym kolorze :)

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 10

4/5 szklanki soczewicy czerwonej
1/5 szklanki siemienia lnianego
0,5 dużej cebuli lub jedna mała
1 jajko (z chowu wolnowybiegowego)
1 łyżeczka suszonych warzyw bulionowych (ja użyłam domowej roboty, coś jak Mrs Dash, jeśli ktoś nie posiada można nabyć suszone warzywa w markecie i je zblenderować)
1 łyżeczka kminku
0,5 łyżeczki kolendry
kurkuma
sól
pieprz
odrobina tłuszczu do smażenia cebuli

Przygotowanie:

1. Soczewicę z siemieniem lnianym zalewamy wodą i gotujemy, aż soczewica będzie miękka, po czym odcedzamy.

2. Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku, dodajemy suszone warzywa i dusimy pod przykryciem. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy jajko i czekamy, aż całkowicie się zetnie (oczywiście mieszając).

3. Wrzucamy cebulę i soczewicę do jednego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, kminkiem i kolendrą, po czym wszystko razem dokładnie blenderujemy.

4. Smarujemy kanapkę i zjadamy ze smakiem.
Nadesłał(a) eGroszek, dnia: 2013-04-26 21:02:53.374
Źródło/autor przepisu: http://egroszek.wordpress.com/2013/04/05/pasta-z-czerwonej-soczewicy-ktora-byla-kotletem/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Nie jest zła ale ja musiałem dodać trochę bułki tartej bo konsystencja wydawała mi się zbyt rzadka.
Ogólnie następnym razem wypróbuję ten sam wariant ale dodam koncentratu pomidorowego i zamienię kolendrę i kminek na oregano i bazylię ;)
Pan Ładny 2016-02-07 21:01:05.458

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Puree z prażonym siemieniem lnianym (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy na ostro (wegańska)
Szybki i lekki chlebek z siemieniem lnianym (bez ograniczeń)
Kotlety z tofu i marchwi "sklejane" siemieniem lnianym (wegańska)
Pseudo-owsianka z siemieniem lnianym i rodzynkami (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem, czosnkiem i miętą (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy i selera naciowego (wegańska)
Kanapkowa pasta z czerwonej soczewicy z oliwkami (wegańska)
Pasta/smarowidło z czerwonej soczewicy z tymiankiem i curry (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas