7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Curry z dynią i jabłkiem

Pyszne, szybkie, jednogarnkowe curry ze składników, które bez problemów znajdziemy w polskich sklepach. W sezonie używam świeżej dyni, w innych miesiącach mrożonej - za każdym razem wychodzi tak samo smaczne :)

Średnia ocena: [3.6666666666666665 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 800 g dyni, pokrojonej w kostkę (*)
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę (*)
- 2 średnie jabłka, pokrojone w kostkę(*)
- ok. 2-3 cm kawałek startego imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy curry (**)
- 2 listki laurowe
- ok. 300 ml bulionu warzywnego (***)
- 50 g rodzynek
- sól, pieprz i np. suszone chili do smaku
- łyżka oleju

Przygotowanie:

W garnku, na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, aż nabierze złocistego koloru. Dodajemy czosnek, dynię, ziemniaki, jabłko oraz curry, imbir i listki laurowe. Mieszamy i dusimy przez minutę.
Całość zalewamy bulionem warzywnym, przyprawiamy do smaku, dodajemy rodzynki.

Gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10-15 minut (aż warzywa zmiękną).

Wskazówki i uwagi:

Świetnie smakuje z ryżem i kaszami.

Curry nieco zmodyfikowałam i taka wersja smakuje mi najbardziej. Poniżej zamieszczam ilości podane w oryginalnym przepisie:
(*) 500g dyni
(*) 800 g ziemniaków
(*) 1 średnie jabłko
(**) 2 łyżeczki pasty curry
(**) łyżeczka szafranu
(***) 500 ml wody i kostka warzywna - jednak tu trzeba mieć na uwadze to, że curry wyjdzie mniej 'treściwe'.
Nadesłał(a) Olexy, dnia: 2013-04-26 21:13:05.606
Źródło/autor przepisu: GoodFood Magazine - Wegetariańskie dania; 101 sprawdzonych przepisów (wyd. Oficyna IMBIR)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


super, tylko jak ktoś jest głodny to musi poczekać
cyqlop 2015-02-28 16:11:38.668

W sensie, po tych maksymalnie 20min, chociaż przeważnie gotuję krócej, więc dziwne, że po 1h nie były gotowe.
Przecież nawet jak ziemniaki gotuje się w większych kawałkach "do kotleta", to nigdy nie potrzebują aż godziny! :o
Olexy 2013-12-18 21:08:48.878

Kurcze, zrobiłam to dziś jeszcze raz i wszystko było ok!
Kruszonko, może za grubo pokroiłaś ziemniaki? Ja nigdy nie kroję na kostkę większą niż 1cm³ i po tych 20min zawsze są gotowe (choć dynia czasem wyszła rozgotowana, ale osobiście mi to nie przeszkadza).
Ale może rzeczywiście, jak zaproponowała parycccja można je wcześniej podsmażyć lub podgotować i po tym dorzucić do reszty.
Olexy 2013-12-18 20:52:29.42

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bananowy raj z ryżem, curry i jabłkiem (sałatka) (wegańska)
Sos curry doprawiony tartym jabłkiem (np. z ryżem) (wegańska)
Spaghetti z dynią (wegańska)
Lasagna z dynią (wegańska)
Ryż na mleku z dynią (lakto-wege)
Imbirowe tagliatelle z dynią (ovo-wege)
Placuszki z dynią na słodko (ovo-wege)
Zupa z dynią i ciecierzycą (wegańska)
Paczuszki z dynią lub cukinią (wegańska)
Hummus z pieczoną dynią (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas