7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Różowe burgery (z fasoli i buraków)

Bardzo proste, pyszne kotleciki w szałowym kolorze, z dużą dawką łatwo przyswajalnego białka. Idealne na obiad z dodatkami albo w formie klasycznego burgera w bułce. Świetne dla dzieci. Zamiast smażyć można je upiec w piekarniku, ale mogą być suchawe, więc przyda się wtedy sos, na przykład jogurtowy. Bardzo polecam!

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12-15

1 szklanka czerwonej fasoli namoczonej na noc
2 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
1/2 szklanki czerwonej quinoa
2 spore buraki, upieczone i obrane
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
4 łyżki posiekanego koperku
olej do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy pod przykryciem aż zupełnie zmięknie, około godziny. Studzimy w płynie.

Cebulę szklimy na 1 łyżce oleju. Wlewamy ocet balsamiczny, zwiększamy ogień i cały czas mieszamy - gdy całkowicie wyparuje zdejmujemy z kuchenki.

Quinoa płuczemy, aby pozbyć się saponin, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 12 minut, odcedzamy na gęstym sicie.
Fasolę mielimy na masę w blenderze - trzeba będzie zdrapywać ją dość często ze ścianek.

Buraki trzemy w blenderze na dość spore wiórki.

W dużej misce łączymy ze sobą zmieloną fasolę, quinoa i buraki. Dodajemy zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy.

Burgery formujemy mokrymi dłońmi, mocno ściskając masę, nie mogę być zbyt duże, bo mają tendencję do kruszenia się. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron.

Wskazówki i uwagi:

Można je też upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - ok. 20 minut w 180 st. C.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2013-04-10 21:49:02.899
Źródło/autor przepisu: http://www.zielenina.blogspot.com/2013/04/burgerykotleciki-z-czerwonej-fasoli.html , inspirowany książką "Veggie burgers every which way" Lukasa Volgera
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Bardzo dobre kotlety, komosę można zastąpić kaszą gryczaną.
Aniabela 2013-12-31 14:38:56.319

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Różowa sałatka z buraków z jajkiem, fasolką i papryką (bez ograniczeń)
Burgery z buraków (wegańska)
Kotleciki z buraków i fasoli (ovo-wege)
Burgery z czerwonej fasoli i grzybów portobello (wegańska)
Szybkie burgery (kotlety) z czerwonej fasoli ze szczypiorkiem (wegańska)
Sałatka z buraków, fasoli i kiszonej kapusty (wegańska & RAW)
Sałatka z czerwonych buraków, fasoli i ogórka kiszonego (wegańska)
Quinoa, buraki i fasolka szparagowa - szybko, smacznie, kolorowo (wegańska)
Botwinka różowa wegańska (wegańska)
Różowe tofu - pasta (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas