7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wegański ser z migdałów pikantny RAW

Dla znudzonych pastami warzywnymi. Dla wielbicieli serków, serów i twarożków. Zdrowszy, bezmleczny, odżywczy i do tego w wersji RAW.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: 16

200 g migdałów
1/3 szklanki drożdży odżywczych (płatków drożdżowych)
1 papryczka chili
sok z 1 cytryny
3 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
papryka słodka w proszku
pieprz
sól

gaza

Przygotowanie:

Migdały moczymy przez noc w wodzie. Zdejmujemy skórki. Blenderujemy na jak najbardziej gładką masę dolewając wodę (ok. 1,5 szklanki). Wykładamy miseczkę gazą, przenosimy do niej zblenderowaną masę. Odciskamy z nadmiaru wody.

Wyjmujemy osuszony ser z gazy i mieszamy z pozostałymi składnikami (drożdżami, drobno posiekaną papryczką chili, sokiem z cytryny, olejem kokosowym). Doprawiamy solą i pieprzem.

Przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce że,by ser się uformował.

Wyjmujemy z formy i obtaczamy w papryce.

Wskazówki i uwagi:

1 porcja: 101 kcal; białko: 3,6 g; węglowodany: 3,7g; tłuszcze: 8,7 g; błonnik: 2 g; żelazo: 0,56 mg; cynk: 0,76 mg; wapń: 33 mg
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-04-20 10:44:43.883
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/weganski-ser-z-migdalow/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

wspaniały przepis! mimo, że jeszcze nie jest całkowicie gotowy to smakuje obiecująco. zmodyfikowałam lekko przepis i dodałam oprócz pieprzu i soli, świeży, drobno pokrojony koper i zmiażdżony czosnek
ser, jak już wyciągnę go z lodówki, obtoczę w sezamie.
polecam!
aloha2p 2013-08-10 15:57:06.105

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Żółty ser z migdałów, który wspaniale się roztapia (wegańska)
Ser fermentowany z migdałów i pestek dyni + śmietanka (wegańska)
Wegański ser (wegańska)
Pikantne ciasto z kiełków kaszy gryczanej (również w wersji witariańskiej, raw food) (wegańska & RAW)
Tosty z wegańskim "serem" (wegańska)
Niby-ser (wegański) (wegańska)
Ser topiony wegański (wegańska)
Jarmuż z pikantną wegańską kiełbasą"Chorizo" / Kale and chorizo stew (wegańska)
Ser wegański, który się topi (na grzybku tybetańskim) (wegańska)
Grillowane pieczarki portobello z wegańskim żółtym serem i purée z ciecierzycy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas