7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

50 dag mąki
ok. 3 szkl. mleka
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 jajka
sól
2 łyżki oleju
olej/oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z niewielką ilością ciepłego mleka i kilkoma łyżkami mąki, pozostawić w cieple.

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę przesianej mąki, letnie mleko, jajka, sól, olej. Ciasto wyrobić i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Łyżką formować bliny (placki) i smażyć na oleju. Podawać gorące, najlepiej z kwaśną śmietaną lub na słodko z konfiturami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bliny na piwie (ovo-wege)
Bliny po chłopsku (bez ograniczeń)
Bliny popularne (bez ograniczeń)
Bliny ziemniaczano-jabłkowe (lakto-wege)
Bliny pszenne jabłkowe (bez ograniczeń)
Bliny orzechowe z ananasem (bez ograniczeń)
Bliny ejtuńskie - na zsiadłym mleku (lakto-wege)
Bliny - placuszki gryczano-pszenne (bez ograniczeń)
Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń)
Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas