7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Nori wraps

Przepyszna mieszanka świeżych warzyw, odżywczych kiełków oraz kremowego sosu z orzechów nerkowca i soku pomarańczowego. Wszystko to owinięte w liście nori. Bezglutenowa, RAW bomba witaminowo-odżywcza! Alternatywa dla tortilli i naleśników.



Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: 4-5

sos:
1 szklanka (150 g) orzechów nerkowca (bez soli), najlepiej surowe
3/4 szklanki (175 ml) świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego tamari (może być zwykły sos sojowy)

wrapy:
5 płatów nori (takich jak do sushi)*
2 marchewki
1 średniej wielkości burak**
1/4 głowy (200-300 g) kapusty czerwonej lub białej**
1,5 szklanki (60 g) kiełków lucerny***
2 awokado (280g - bez skórki i pestki)
sól
ziarna czarnego sezamu (opcja)

* jeśli nie lubicie nori możecie je zastąpić sałatą
** w wersji nie-RAW można zastąpić surowe buraki i kapustę tymi ze słoika, najlepiej domowej roboty
*** kiełki lucerny można zastąpić innymi kiełkami np. rzodkiewki, fasoli.

Przygotowanie:

Sos: blenderujemy orzechy nerkowca z sokiem pomarańczowym oraz sosem tamari. Sos powinien mieć kremową konsystencję. Sok dolewamy stopniowo, żeby sos nie wyszedł zbyt płynny.

Następnie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, buraki i kapustę można zetrzeć na tarce lub pokroić w „zapałki”. Awokado najlepiej przekroić na pół, wybrać miąższ łyżeczką i rozgnieść widelcem. Jeśli awokado jest nieco twardsze można je pokroić w cienkie paski.

Na liściu nori układamy kolejno cienkie warstwy: marchewki, buraków, kapusty i kiełków lucerny. Na środku układamy pasek z awokado i polewamy sosem. Doprawiamy solą i posypujemy czarnym sezamem (opcja).

Zawijamy w rulon. Możemy podawać jako wrapy lub pokroić jak sushi. Ponieważ nori bardzo szybko robią się miękkie od soku z warzyw, najlepiej zawijać wrapy tuż przed podaniem.

Wskazówki i uwagi:

1 wrap: 327 kcal; białko: 11g; węglowodany: 22g; tłuszcze: 28g
błonnik: 7,3g; żelazo: 5,2mg; cynk: 2,7 mg; wapń: 164 mg

Liście nori są bogate w kwas foliowy i jod. Natomiast kapusta dostarcza nam mnóstwo wapnia!
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-04-30 20:26:00.948
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/nori-wraps/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chrupki z nori (wegańska)
Zupa miso z glonami nori (wegańska)

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas