7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Babeczki marchewkowe z kremem 'serowym'

Babeczki marchewkowe są dobre na każdą okazję i o każdej porze roku. Wilgotne, obłędnie pachnące cynamonem z delikatnym kremem znajdą wielu amatorów ;)

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonej wanilii
1/2 łyżeczki soli
1 szklanki nierafinowanego cukru
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mleka roślinnego
2-3 szklanki startych marchewek (na małych oczkach)
1 łyżka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)

krem:
ok. 120 g tofu
2 łyżki wegańskiej margaryny (najlepiej twardej, coś w rodzaju Planty, przeważnie są na bazie oleju palmowego)
2 szklanki cukru-pudru

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę przesiewamy przez sitko do miski po czym dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, wanilię i sól. Wcześniej startą marchewkę odciskamy z wody, wrzucamy do blendera i miksujemy przez chwilę, by kawałki były drobniejsze (nie miksujemy na pastę!) po czym wraz z cukrem, mlekiem, olejem i sokiem z cytryny przekładamy do drugiej miski i mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi i otrzymaną masę przekładamy do foremek. Babeczki pieczemy przez ok. 20-25 minut w 175 st. C.

Krem: tofu wraz z masłem roślinnym i cukrem-pudrem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Krem nakładamy na wcześniej przestudzone babeczki.
Nadesłał(a) Olexy, dnia: 2013-05-05 14:46:38.566
Źródło/autor przepisu: The Sweetest Vegan (www.thesweetestvegan.com)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Pycha!
Druga porcja dopiero się piecze, a pierwsza jeszcze gorąca, co nie przeszkadza przecież spróbować. :)
Marchew utarłam, część grubo, nie miksowałam, nie odlewałam soku; dorzuciłam nieco dmuchanego amarantusa oraz - albowiem domownicy przepadają - sporo ziaren dyni. Nieco przesłodziłam smakowym mlekiem sojowym, ale jakoś to zniosę. ;)
Dobrze wyrosły i pysznie smakują, słowem wchodzą na stałe do domowego repertuaru warzywnych słodkości.
Teraz jeszcze tylko krem, który wypróbuję z ciekawością. Czy można go jakoś dosmaczyć na kwaśno? Przerobić na "lukier" cytrynowy?
chez_paulina 2015-11-25 16:16:55.317

Rewelacja :) Zrobiłem z mąki orkiszowej i dałem (przez przypadek ;)) troszkę więcej goździków i wyszły idealne :) Świetny przepis ;)
jprze 2014-01-30 19:47:21.989

Cieszę się, ze smakują. :)
Ostatnio nieco zmodyfikowałam przepis i odciśniętą wodę/sok z marchewek wymieszałam z mlekiem (mleka dodałam tyle, by nadal była to jedna szklanka płynu). Wyszły super!
Olexy 2013-10-19 20:33:14.786

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Babeczki (mufinki) marchewkowe (wegańska)
Pasta marchewkowo-serowa (bez ograniczeń)
Babeczki kruche z kremem (bez ograniczeń)
Krem na białkach z marmolady (do babeczek) (ovo-wege)
Babeczki z kremem budyniowym i gruszkami (bez ograniczeń)
Babeczki waniliowe z kremem czekoladowym (wegańska)
Marchewkowa zupa - krem z miodem (lakto-wege)
Zupa-krem ziemniaczano-marchewkowa (bez ograniczeń)
Cytrynowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki (wegańska)
Marchewkowo-soczewicowa rozgrzewka (zupa krem) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas