7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Malezyjski sos z orzechów

Sosem poczęstowała mnie jedna z moich koleżanek. W jej ojczyźnie (Malezja) jest podawany do szaszłyków czy grillowanych warzyw z ryżem. Ja lubię go wcinać maczając w nim warzywa. Świetny na pikniki, imprezy, wegańskie grillowanie.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: wiele

orzechy nerkowca (400 g)
orzechy ziemne (400 g)
świeży imbir (z 5 cm)
2 cebule
kilka ząbków czosnku
ostra papryka (świeża lub w proszku)
kurkuma
cynamon (kora + proszek)
brązowy cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czosnek, cebulę, imbir, kurkumę i chili zmiksować w blenderze. Wylać do garnka lub patelni i kilka minut smażyć (bez tłuszczu).
Orzechy zmiksować w malakserze i dodać do powyższej mikstury, następnie dolać wody, by uzyskać konsystencję sosu. Dodać kawałek kory cynamonu. Gotować około 10 min, dodać cukier i cynamon.

Wskazówki i uwagi:

Ilość papryki zależy od tego, jaki chcemy sos uzyskać: ostry czy łagodny. To samo z cukrem, można dodać, ale nie trzeba.
Nadesłał(a) OlaKuczara, dnia: 2013-05-20 18:25:25.437
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Mi ten sos smakuje z gotowanymi brokułami. Ale polecam do szaszlykow z tofu!
OlaKuczara 2013-10-29 18:09:24.904

Aha, jeszcze napiszę, że najpierw prażyłam lekko zmielone orzechy i słonecznik, a następnie dodawałam resztę, bo lubię aromat prażonych orzechów. Na samym końcu dodawałam wodę dla regulacji płynności.
Luna7 2013-07-27 15:18:11.558


Dobre, dobre! Robiłam już parę razy, za każdym bez ziemnych, bo nie kupuję, zamiast nich dałam słonecznik. Ostrej papryki nie dawałam do całości, bo tata nie lubi. Połączenie kurkumy i cynamonu uważam za szczególnie udane, sama całość jeszcze odrobinkę dosoliłam, a cukru żadnego już nie dawałam, nerkowce są wystarczająco słodkie same w sobie.
Podawałam do warzyw z ziemniakami (a potem z kaszą) jako sos.
Robiłam kiedyś budyń z nerkowców i zauważyłam, że po podgrzaniu ładnie gęstnieją ;)
Luna7 2013-07-27 15:16:37.591

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ravioli z sosem z orzechów włoskich (lakto-wege)
Sos czosnkowy z orzechów lub migdałów (wegańska)
Sos a'la boloński / spaghetti bolognese z "wkładką" z fasoli i orzechów (wegańska)
Sernik z orzechów laskowych (bez ograniczeń)
Ravioli z nadzieniem z orzechów i gorgonzoli (bez ograniczeń)
Kotleciki z bobu i orzechów włoskich (wegańska)
Twarożek z orzechów nerkowca z czosnkiem (wegańska)
Domowe pesto bez orzechów (wegańska)
Krem z orzechów nerkowca i awokado (wegańska & RAW)
Burgery z soczewicy, orzechów i curry (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas