7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chińszczyzna z pekinką i boczniakami w lekko pomidorowym sosie

Urozmaicone smaki, urozmaicone faktury. Bardzo lubimy i tą chińszczyznę i pieprz syczuański :) Nadaje potrawom niesamowity aromat. Choć bez niego i tak wyjdzie dobre, to jednak warto go kupić. Jedyny problem, że ciężko go dostać...

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. ryżu
1/4 kg boczniaków i/lub pieczarek
6-8 dość dużych liści kapusty pekińskiej
1 papryka
3-4 garście groszku mrożonego lub świeżego
1 cebula

olej do smażenia
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie, ale tego aromatu nic nie zastapi!)
1/3 szkl. bulionu (może być instant)
1/3 szkl. przecieru pomidorowego (przecieru, nie koncentratu)
min. 3 łyżki sosu sojowego
ciut cukru palmowego lub zwykłego
sól
2 czubate łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Gotujemy ryż. W tym czasie przygotowujemy warzywa: boczniaki myjemy i rozrywamy wzdłuż blaszek na paski tym cieńsze, im grubsze są grzyby. Kapustę pekińską kroimy w dość duże paski, a paprykę i cebulę w cienkie.

Sos przygotowujemy na dwie raty, za każdym razem biorąc połowę składników (dotyczy również przypraw!). Inaczej sos nie zmieści się nawet na dużej patelni.

Rozgrzewamy nieco olej. Wrzucamy rozgnieciony w moździerzu pieprz syczuański (duże kawałki będą zbyt aromatyczne) i cebulę, a po chwili grzyby i paprykę. Gdy się podsmażą, dodajemy bulion, przecier i przyprawy (sos sojowy, cukier). Dusimy max. 5 minut.

Następnie dodajemy kapustę pekińską i groszek, a po chwili skrobię rozrobioną w zimnej wodzie. Całość doprawiamy do smaku i "zagotowujemy", żeby skrobia się ścięła. Podajmy z ryżem.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2013-05-24 23:17:32.85
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Ojjj!!!! Dobre, dobre!!! Super przepis... Właśnie wsuwam :)
gosia65 2013-07-18 17:30:04.562

Niestety, tu gdzie mieszkam, nie potrafię znaleźć boczniaków, choć od dawna mam chęć, żeby sprawdzić jak smakują :) Potrawkę zrobiłam więc na shitake. Stwierdziłam też ostatecznie, że kapusta pekińska smakuje mi tylko na surowo, dlatego następnym razem położę posiekane liście pod ryż, tak jak to się robi w przypadku nudli. Ogólnie kolorowo i smacznie :)
ryfka 2013-06-13 15:06:59.562

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos czosnkowy lekki i prosty (lakto-wege)
Sos serowy z lekka zielony (bez gotowania) (lakto-wege)
Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym (z grilla) (wegańska)
Smażone tofu po koreańsku - w ostrym sosie (lekko słodkim:) (wegańska)
Chińszczyzna po polsku (wegańska)
Sałatka: boczniaki smażone z cebulką wiosenną z pomidorowym dressingiem (wegańska)
Sos pomidorowy z koncentratu (wegańska)
Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege)
Por w sosie pomidorowym (wegańska)
Sos pomidorowo-słonecznikowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas