7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

budyń ze szpinaku



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 kg szpinaku
zielona pietruszka
2 łyżki leju sojowego lub słonecznikowego
2 jaja
5 łyżek płatków owsianych
2/3 szkl. mleka
3 łyżki otrąb lub bułki tartej
3 ząbki czosnku
sól
mielona ostra papryka
pieprz
masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Szpinak i pietruszkę krótko gotować w osolonej wodzie, odcedzić, osączyć, posiekać. Płatki owsiane namoczyć w mleku, czosnek rozetrzeć z solą, żółtka utrzeć z olejem, z białek ubić pianę. Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy do smaku. Masę włożyć do formywysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę zamknąć, gotować ok. 1 godz. w łaźni wodnej wstawić przykrytą formę lub garnek do rondla z gotującą sie wodą). Podawać z sosami, ziemniakami, ryżem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: „Kuchnia wegetariańska po polsku”, Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Budyń z tapioki (ovo-wege)
Budyń bananowy (bez ograniczeń)
Budyń z kalafiora (bez ograniczeń)
Budyń z jarmużu (bez ograniczeń)
Budyń meklemburski z gruszkami (lakto-wege)
Bukiet-budyń z jarzyn (lakto-wege)
Budyń kakaowy lub karobowy (wegańska)
Budyń mleczny z karmelem (bez ograniczeń)
Chilijski budyń z kapusty (bez ograniczeń)
Budyń kokosowy zapiekany (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas