7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zdrowe orzechowe kuleczki z karobem

I znów powrót do zdrowych słodyczy. Bez cukru, mąki i ciężkich kremów. Piekarnik ma chwilę wytchnienia. Tym razem pierwsze skrzypce grają orzechy włoskie. Bogate w minerały, szczególnie w wapń, potas i magnez, idealnie sprawdzą się w czasach intensywnych rozmyślań. Ja najbardziej lubię te młode, z delikatną przezroczystą skórką, która z czasem zmienia się w intensywnie brązową i nadającą głęboki, gorzkawy posmak. Właśnie w tej skórce znajduje się najwięcej wartości odżywczych, dlatego, pomimo że wolę łagodniejszy smak orzechów włoskich, to nigdy jej nie usuwam.
Słodkości kulkom nadają daktyle i obecnie mój ulubiony (z kakaem jesteśmy w separacji) karob.
Nasze słodkości obtaczamy w wiórkach kokosowych, karobie i chia. Ale możemy też użyć zmielonych pistacji, migdałów, czy sproszkowanej zielonej herbaty matcha.
Kuleczki sprawdzą się idealnie jako przysmak dla dzieciaków, bo po pierwsze zdrowe i odżywcze, a po drugie słodkie. Co więcej małe rączki same mogą formować kulki i brudzić ubranka, buzie i co tylko się da.




Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 15

1 szklanka (100 g) orzechów włoskich (ze skórką!!)
1/2 szklanki (60 g) płatków owsianych*
1 i 1/2 szklanki (180 g) suszonych daktyli
2 łyżki (12g) karobu**
szczypta soli

otoczka, do wyboru:
nasiona chia
wiórki kokosowe
karob

* w Polsce nie spotkałam się z surowymi płatkami owsianymi, ale zawsze warto poszukać, jeśli chcecie przepis 100% RAW. Na diecie bezglutenowej proponuje poszukać płatków owsianych ze znakiem przekreślonego kłosa, reszta jest zanieczyszczona glutenem.
** jeśli nie macie/ nie lubicie karobu, możecie oczywiście użyć kakao

Przygotowanie:

W młynku mielimy orzechy i płatki (można też użyć blendera). Kroimy drobniutko daktyle (lub blenderujemy, ale ja po incydentach z daktylami i sprzętem kuchennym preferuję krojenie).

Mieszamy wszystkie składniki dokładnie (łącznie z karobem i solą). Masa powinna być lepka, jeśli okaże się zbyt sucha można dodać kilka daktyli lub 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego. Formujemy kuleczki. Obtaczamy w wiórkach, chia i karobie.

Wskazówki i uwagi:

1 kulka: 94 kcal; białko: 1,8 g; tłuszcze: 4,6 g; węglowodany: 13 g, błonnik: 2,2 g; żelazo: 1,5 mg; wapń: 29 mg; cynk: 0,4 mg

Liczba kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu.
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-06-08 12:21:32.329
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/orzechowe-kuleczki-z-karobem-kokosem-i-chia/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto z karobu (chleba świętojańskiego) (wegańska)
Frytki na zdrowo (wegańska)
Rafaello (kuleczki) (wegańska & RAW)
Zdrowa "czekolada" z bakalii (wegańska)
Zdrowe zielone lody (wegańska)
Surowe ciasto z awokado, karobem i malinami (wegańska & RAW)
Kuleczki brokułowo-arachidowe (lakto-wege)
Kuleczki migdałowe-bakaliowe (wegańska)
Kokosowe kuleczki jaglane (wegańska)
Kuleczki bakaliowe-amarantusowe (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas