7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sałatka z soczewicą z patelni

Zdrowa i smaczna :)



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 4

puszka soczewicy (lub szklanka ugotowanej zielonej)
papryka
cebula
pomidorki cherry
oliwki zielone
bryndza lub feta
2-3 ząbki czosnku
sól
kumin
inne przyprawy, np. papryczka chilli, przyprawy orientalne
olej do smażenia
+ ew. jogurt grecki

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę i papryki (ja kroję w kosteczkę malutką). Dorzucamy przekrojone na pół pomidorki cherry, oliwki (u mnie zielone, bo ser jest słony) i bryndzę. Wyciskamy czosnek, przyprawiamy jak lubimy (kumin obowiązkowo).

Soczewicę odsączamy i wrzucamy do miski. Czekamy jak puszczony sok z pomidorów trochę odparuję, żeby nie wyszła nam papka. Jeżeli ma się czas to warto poczekać aż ostygnie i dopiero wtedy dorzucić do soczewicy. Jak nie, to może być też na gorąco :)

Wskazówki i uwagi:

Sałatka może nie jest zbyt "ładna", ale smakuje znakomicie. Jeżeli ktoś nie lubi bryndzy, to jadłam ją również z serem feta. Chodzi o to, żeby był słony:)
Nadesłał(a) Dzik, dnia: 2013-07-11 18:41:30.421
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kuskus z patelni, z soczewicą, cieciorką i selerem naciowym (lakto-wege)
Sałatka z awokado i soczewicą (wegańska)
Sałatka warzywna z fasolą, ciecierzycą i soczewicą (wegańska)
Jabłka z patelni (wegańska)
Kalafior z patelni (wegańska)
Kolorowe jajka z patelni (ovo-wege)
Crunchy z bakaliami z patelni (wegańska)
Papryka po hiszpańsku (z patelni) (wegańska)
Bananowe tofurniki z patelni (wegańska)
Wegańskie ciasteczka z patelni (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas