7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bananowe tofurniki z patelni

Mój chłopak często jadał serniczki z patelni u swojej babci w Rosji, więc chciałam mu przypomnieć smaki dzieciństwa. Stwierdził, że wersja wegańska jest o wiele smaczniejsza. Zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

180 g tofu naturalnego
1/2 szklanki mleka roślinnego
1,5 banana
1/2 szklanki mąki (pszennej białej lub pełnoziarnistej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek
szczypta soli
odrobina soku z cytryny
olej do smażenia

Przygotowanie:

Tofu zblendować z mlekiem roślinnym. Dodać rozgniecionego banana i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i sok z cytryny, wymieszać. Dosypać rodzynki.

Nakładać łyżką na natłuszczoną delikatnie patelnię teflonową i smażyć na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Podawać lekko ostudzone.

Wskazówki i uwagi:

Placuszki są bardzo delikatne, więc trzeba mieć dobrą patelnię, żeby ładnie od niej odchodziły i dawały się przerzucać bez problemu na drugą stronę. Dzięki bananowi są bardzo słodkie.
Nadesłał(a) nasse, dnia: 2013-07-15 10:56:41.019
Źródło/autor przepisu: http://proszek-do-pieczenia.blogspot.com/2013/05/sniadaniowe-tofurniczki-z-patelni-w.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A domowy krytyk orzekł: Hm, dobre. Ale bananowe lepsze. ;)
puszka.pl/przepis/5970-racuchy_mega_bananowe-precyzyjne_proporcje.html
patrycccja 2013-07-25 12:21:52.102

No właśnie, wcale nie wyszły bardzo słodkie :) Użyłam dobrze dojrzałych bananów, ale nie takich bardzo bardzo. Pewnie to od nich głównie zależy ostateczny smak. Ogólnie są bardzo fajne, ale faktycznie bardzo delikatne. Następnym razem poeksperymentuję z dodatkiem mąki ziemniaczanej - może będą bardziej spoiste i takie "konkretne". Niskosłodzona, korzenna "konfitura" wiśniowa (tegoroczny wynalazek :) pasuje do nich genialnie!
patrycccja 2013-07-25 12:21:26.574

Komentarz z Fejsa: "Tofurniczki spełniły moje oczekiwania... są pyszne! zgodnie z sugestią osoby zamieszczającej przepis dodałam nieco soli i soku z cytryny. W smaku - lekko wytrawne, następnym razem nie dodam rodzynek i podam do gulaszu z warzyw i seitanu - to będzie hit! Ale z bananami i dżemem brzoskwiniowo-śliwkowym - zniknęły w ok. 5 min. Dodam, że z przepisu wychodzi około 15 tofurniczków :D Jednym słowem: polecam! :D"
admin 2013-07-25 12:12:14.114

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mini tofurnik owocowy (wegańska)
Tofurnik cytrynowo-limonkowy (wegańska)
Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie (wegańska)
Sernik z tofu i manny (tofurnik) (wegańska)
Jabłka z patelni (wegańska)
Kalafior z patelni (wegańska)
Kolorowe jajka z patelni (ovo-wege)
Crunchy z bakaliami z patelni (wegańska)
Papryka po hiszpańsku (z patelni) (wegańska)
Sałatka z soczewicą z patelni (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas