7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Żółty ser z migdałów, który wspaniale się roztapia

Świetny, żółciutki (od kurkumy) ser, który też wspaniale się roztapia i nadaje do jedzenia na zimno i na ciepło! Świetny jest, bardzo polecam!

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. migdałów
2 szkl. ciepłej wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
odrobina miodu (lub syropu z agawy)
1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
odrobina pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczka kurkumy
2 łyżki płatków drożdżowych czyli drożdży spożywczych (nie piekarskich!)
3 łyżeczki agaru
2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)

Przygotowanie:

Dobrze jest wcześniej zalać migdały (zblanszowane, ale niekoniecznie) ciepłą wodą i zostawić, najlepiej na noc.

Migdały (razem z 2 szkl. wody) zmiksować dokładnie w blenderze na "spienione mleczko". Przelać je do garnka i postawić na malutkim ogniu. Do tego dodać po kolei wszystkie przyprawy, płatki drożdżowe i agar. Powoli, często mieszając, doprowadzając do wrzenia - wtedy pogotować wszystko jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodać olej lub oliwę z oliwek i wyłączyć gaz.

Całą masę przelać do szklanego (odpornego na wysoką temp.) naczynia (o takim kształcie, jaki chcemy mieć ser :) i pozostawić w temp. pokojowej do ostygnięcia.
Nadesłał(a) admin, dnia: 2013-06-21 19:58:16.821
Źródło/autor przepisu: Przepis konkursowy nadesłany przez Olę K. z Wałbrzycha
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Rozumiem, dzieki za odpowiedz. Moja dieta wyklucza drożdże pod każdą postacią, a tesknie za czyms ,, zblizonym,, chociaz trochę do sera żółtego :) Niestety kupne pseudosery veganskie w wiekszosci zawieraja drozdże. Pozdrawiam. Spróbuje zrobic bez :)
~M.Nowak 2013-06-27 10:47:34.686

Drożdże nie zmieniają konsystencji, tylko dodają przyjemny, serowy posmak (w chrupkach "serowych" często używane są jako dodatek smakowy).Ppoza tym są delikatnie słone, więc jeżeli nimi nie dysponujesz, to mocniej dopraw masę. Tym niemniej, płatki drożdżowe polecam, bo są pyszne :)
nasse 2013-06-27 09:58:16.371

Mam pytanie, czy konieczne są drozdze? Czym je zastąpić, jesli w ogóle?
~M. Nowak 2013-06-26 22:43:58.935

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska)
Ser fermentowany z migdałów i pestek dyni + śmietanka (wegańska)
Wegański ser z migdałów pikantny RAW (wegańska & RAW)
Kotlety z żółtego sera (ser żółty panierowany) (bez ograniczeń)
Bakłażany zapiekane z żółtym serem (lakto-wege)
Makaron z żółtym serem i ziołami (lakto-wege)
Kalafior zapiekany pod żółtym serem (lakto-wege)
Naleśniki ze szpinakiem pod żółtym serem (bez ograniczeń)
Kotlety z selera z żółtym serem (bez ograniczeń)
Sałatka z serem żółtym i groszkiem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas