7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Szyszki lub jeżyki z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe)

Dzieciaki z przyjemnością będą pomagały przy przygotowaniach i lepieniu. Nie mówiąc o zajadaniu :D Zależy od wielości rączek i tego, co się komu ulepi - wyjdą szyszki albo jeżyki ;) Całkiem zdrowe, jak na słodycze. Na pewno duuuużo zdrowsze niż tradycyjne - z cukierkami i masłem lub margaryną...



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

5-6 szkl. (90-100 g) dmuchanego ryżu (lub innych ekspandowanych, czyli dmuchanych, ziaren bez cukru i soli - o ile jakieś uda nam się kupić)
3/4 szkl. pokruszonej czekolady deserowej (tabliczka 100 g) lub czipsów czeko
1 łyżeczka oleju
1/3 szkl. cukru zwykłego lub nierafinowanego (lub mniej)
3/4 szkl. (3-4 pełniejsze łyżki, ok. 170 g) masła orzechowego lub migdałowego, raczej kremowego, nie chrupiącego

Przygotowanie:

Dzieciaki rozprawiają się z czekoladą krusząc ją na dowolnie małe kawałki. Młotek się przyda, o ile zawiniemy czekoladę w ściereczkę (w opakowaniu oczywiście). Albo łamiemy po prostu na kostki. Wszystko wędruje do sporej miski razem z łyżeczką oleju.

Dorośli (lub starsze dzieciaki) topią czekoladę w mikrofali (niska moc! ok. 3 min. na 350W) lub w kąpieli wodnej. Kiedy będzie gotowa, dodają masło orzechowe i cukier - mieszają z grubsza. Kiedy masło się rozgrzeje, mieszamy wszystko aż do uzyskania jednolitej, półpłynnej konsystencji. Cukier powinien się rozpuścić.

Dzieciaki odmierzają dmuchany ryż i wsypują do miski. Teraz całość trzeba wymieszać, żeby ryż dokładnie oblepił się masą czekoladowo-orzechową.

I lepimy! Jak kto potrafi. Dłonie można zanurzać w chłodnej wodzie zanim zaczniemy lepić kolejne kulki. Szyszki powinny być zwarte i owalne. Jeżyki wręcz przeciwnie ;) Kto z dorosłych nie chce się brudzić, może nabierać masę łyżką i przekładać na papier do pieczenia lub talerz.

Po min. kwadransie w zamrażarce lub dłuższym czasie w lodówce szyszunie są gotowe.
Nadesłał(a) admin, dnia: 2013-06-21 20:01:21.184
Źródło/autor przepisu: Przepis konkursowy nadesłany przez Joasię z Warszawy
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Szyszki wyszły bardzo dobre, tylko nad stroną wizualną, czyli lepkością, trzeba jeszcze popracować :) Jak widać na zdjęciu - nie jest źle, ale całość się nie lepiła, musiałam je zlepiać "na siłę". Poza tym jak wygooglałam obrazki dla "szyszki ryż", to jednak trochę inaczej wyglądają... Ziarenka ryżu są oblepione masą, dzięki której się do siebie lepią. U mnie są wciśnięte w masę czekoladową. Więc mogłoby być lepiej :)
Już wiem że masło orzechowe lepiej rozpuszczać razem z czekoladą - pierwsza partia, zanim trafiła do ryżu, przestała być płynna... Co jeszcze powinnam zmienić? Czy powodem mogła być za mała ilość cukru - 2 łyżki zamiast 1/3 szkl.? Kto może niech pomoże! ;)
patrycccja 2013-06-30 20:23:01.412

W mikrofali? Cóż, pewnie są tacy, którzy przygotowują w taki sposób jedzenie dla dzieci. Tylko raczej nie można go nazwać "zdrowym" .
~draba 2013-06-29 09:11:24.708

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Owsiane pieguski z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe) (wegańska)
Babeczki z masłem orzechowym II (wegańska)
Babeczki z masłem orzechowym (wegańska)
Buchty z masłem orzechowym (wegańska)
Ciasteczka z masłem orzechowym (wegańska)
Manna orzechowa (z masłem orzechowym) (wegańska)
Krem z marchewki z masłem orzechowym (wegańska)
Popping z amarantusa z masłem orzechowym (wegańska)
Śniadaniowe jabłko z masłem orzechowym (wegańska)
Kanapki z masłem orzechowym i bananami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas