7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z przyprawą do piernika

Był w kuchni rabarbar i były truskawki. Chwila buszowania po sieci i znalazłam przepis na dżem, który okazał się tak pyszny, że na tych czterech słoiczkach nie poprzestanę ;)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 słoiczki po 300ml

1kg truskawek
1kg rabarbaru
3 łyżki soku z cytryny
1 szklanka cukru trzcinowego (lub mniej)
3 płaskie łyżki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przy okazji kroimy na mniejsze kawałeczki.
Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści i brzydkich części, kroimy na 0,5-1cm kawałki.
Wrzucamy owoce do garnka lub głębokiej patelni (najlepiej z grubym dnem), polewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy od czasu do czasu. Gdy już się owoce rozpadną i puszczą soki, dodajemy przyprawę do piernika.

Można gotować aż się owoce całkowicie rozpadną, albo zostawić je na jakimś etapie rozgotowywania (ja wolę tę własnie wersję, gdzie w czasie jedzenia trafia się na kawałki owoców).

Gotową masę umieszczamy w wyparzonych słoiczkach. Mocno zakręcamy i poddajemy pasteryzacji (ok. 10 minut od zagotowania się wody w garnku). Po tym procesie delikatnie wyciągamy słoiczki z garnka, lekko dociskamy wieczka i zawijamy słoiki w ręcznik (ja wykładam połową ręcznika miskę, tam kładę słoiki, po czym przykrywam je drugą połową ręcznika) do wystygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Nie jest łatwo dostać bezglutenową przyprawę do piernika, więc jeśli ktoś będzie miał z tym problem, można zrobić taką przyprawę samemu.
W moździerzu czy młynku do kawy mielimy:
38g kory cynamonu (lub mielonego)
12g goździków (całych lub mielonych)
8g imbiru (mielonego)
6g kardamonu (ziaren lub mielonego)
6g gałki muszkatołowej (całej lub mielonej)
4g ziela angielskiego (całego lub mielonego)
4g anyżu (ziaren lub zmielonego)
4g kolendry (ziaren lub zmielonej)

Z podanych ilości wyjdzie jedna szklanka przyprawy.
Nadesłał(a) Chelonia, dnia: 2013-06-30 08:13:12.681
Źródło/autor przepisu: inspiracja z http://www.kuchenneszalenstwa.pl/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Planowałam i ja spróbować tego dżemu, ale w moje ręce ostatnio wpada świeży imbir! Robię więc dżem z truskawek, rabarbaru, utartego imbiru i cukru. A proporcje? nie stosuje się do nich, bo zawsze część truskawek zjadam na bieżąco...
Polecam to połączenie.
Dana 2015-06-13 18:31:09.538

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Egzotyczny dżem cytrynowo-truskawkowy dla mamy (wegańska)
Ekspresowy dżem truskawkowy z wyraźnymi kawałkami owoców (wegańska)
Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska)
Deser rabarbarowy z jogurtem (lakto-wege)
Rabarbarowy sernik z nerkowców (wegańska)
Rabarbarowy placek na kruchym cieście (lakto-wege)
Pierniczki norymberskie (ovo-wege)
Piernik bananowy (wegańska)
Pierniczki wegańskie (wegańska)
Wegański piernik (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas