7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Domowy budyń marchewkowo-pomarańczowy

Budyń i to kolorowy! :) Dzieci mogą tu robić absolutnie wszystko - oczywiście pod nadzorem. Mieszanie, miksowanie - super sprawa.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3-4 osób

2 i 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne)
1 duża marchewka
cynamon
wanilia lub cukier waniliowy
2 łyżki cukru

2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy (lub z kartonu ;)
3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (mąka ziemniaczana też będzie ok, choć wtedy budyń może wyjść lekko pudrowy w konsystencji)

Przygotowanie:

Marchewkę obrać, umyć, posiekać w cienkie plasterki.

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać marchewkę, cynamon, wanilię i cukier. Zagotować wszystko razem, pozostawić na minimalnym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodać sok z pomarańczy i zblenderować na gładko.

Pozostałe, zimne mleko wlać do szklanki, dodać skrobię i dokładnie wymieszać.
Dolać do zmiksowanej części i wszystko zagotować, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Wlać w wydrążone, porządnie wyszorowane wcześniej połówki pomarańczy.

Wskazówki i uwagi:

Można podać w miseczkach z połówek pomarańczy, tylko lepiej ją przed przekrojeniem porządnie wyszorować pod wodą, żeby zmyć w miarę możliwości syf, którym jest nasączana skórka.
Nadesłał(a) admin, dnia: 2013-06-25 09:44:04.138
Źródło/autor przepisu: Przepis konkursowy nadesłany przez Joasię z Warszawy - pomysł z http://veggieola.blogspot.com/2013/04/domowy-budyn-marchewkowo-pomaranczowy.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Ooo no proszę, dobrze wiedzieć :) Dziękuję za uświadomienie! :D
Cimeriesi 2013-07-01 11:40:59.867

Cimeriesi - PRAWIE to samo. Mąka ziemniaczana to prawie sama skrobia, ale zawiera też "zanieczyszczenia" - białko, trochę tłuszczu i inne śladowe. W większości zastosowań wszystko jedno czego użyjesz, więc większość osób sądzi, że to to samo. Jednak przy gładkich konsystencjach (np. budyń, kisiel, sosy zagęszczane skrobią) w przypadku mąki ziemniaczanej da się wyczuć lekko pudrową konsystencję.
patrycccja 2013-06-29 10:03:51.649

A czym się różni mąka ziemniaczana od skrobi ziemniaczanej? Zawsze się nad tym zastanawiałam, bo wszędzie jest napisane, że to 2 takie same produkty.
Cimeriesi 2013-06-28 20:29:11.085

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sok marchewkowo-pomarańczowy (wegańska)
Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa z imbirem (lakto-wege)
Napój urody, sok marchewkowo-pomarańczowy (wegańska & RAW)
Budyń z tapioki (ovo-wege)
Budyń bananowy (bez ograniczeń)
budyń ze szpinaku (bez ograniczeń)
Budyń z kalafiora (bez ograniczeń)
Budyń z jarmużu (bez ograniczeń)
Budyń meklemburski z gruszkami (lakto-wege)
Bukiet-budyń z jarzyn (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas