7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Smażone tofu po koreańsku - w ostrym sosie (lekko słodkim:)

Smażone tofu po koreańsku pobija wszystko na głowę ;)Nawet najwięksi wrogowie tofu polubią je w takiej wersji. Jest pyyyszne!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

tofu naturalne, 300-400 g (ok. 2 opakowań)
1/2 świeżej papryczki chili
1/2 małej cebuli
por lub szczypior cebuli, trochę
czosnek, 2 ząbki
sos sojowy, 3 duże łyżki
olej sezamowy, 2 łyżeczki
cukier/miód, 1 płaska łyżeczka
sproszkowana papryczka "gochugaru" (czerwona, średnio ostra koreańska chili), 1 duża łyżka
ziarna sezamu, 1 łyżeczka
pieprz, trochę
olej roślinny do smażenia tofu
woda, 3 łyżki (opcjonalnie - w razie gdy sos wyjdzie za gęsty)

Przygotowanie:

1) Tofu kroimy na płaskie prostokąty 4cm x 2,5cm.
2) Papryczkę chili, cebulę i por/szczypior drobno kroimy, a czosnek wyciskamy przez praskę. Robimy sos do tofu mieszając wszystkie składniki: sos sojowy, olej sezamowy, miód (opcjonalnie cukier), sproszkowaną chili gochugaru, sezam, pieprz oraz posiekaną wcześniej zieleninę, papryczkę, czosnek i cebulę. Jeżeli sos jest za gęsty wlewamy trochę wody.
3) Prostokąty z tofu smażymy na oleju z dwóch stron aż się przyrumienią, a z wierzchu będą lekko chrupiące. Przygotowany wcześniej sos wlewamy do tofu na patelnię.
4) Tofu z sosem podsmażyć jeszcze max. 2 min. Podawać na gorąco lub zimno.

Smacznego~~^^

Wskazówki i uwagi:

1) Można przechowywać kilka dni w lodówce i potem podawać jako dodatek do potraw.
2) Potrawa jest raczej ostra.
3) Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością sezamu, bo sos może wyjść gorzki.

Więcej fotek potrawy na blogu (link poniżej).
Nadesłał(a) sunny lion, dnia: 2013-07-26 16:07:31.171
Źródło/autor przepisu: http://gangnamfreaks.blogspot.kr/2013/07/wegetarianska-kuchnia-koreanska-czyli.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

przez ciebie slina zaczła mi lecieć ;p
musze to zrobić ;)
~quan 2015-03-12 10:31:55.268

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tofu smażone z dodatkiem sosu sojowego (wegańska)
Sos czosnkowy lekki i prosty (lakto-wege)
Smażone tofu czosnkowe (wegańska)
Smażone tofu z żurawiną (wegańska)
Cebulowe smażone tofu (wegańska)
Smażone kiełki z tofu (wegańska)
Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną (wegańska)
Tofu smażone czosnkowo-imbirowe (wegańska)
Pasta serowa ostro-słodka (z czosnkiem i kukurydzą) (lakto-wege)
Marchewka ostro-kwaśno-słodko-słona (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas