7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pieczone chipsy z jarmużu

Przepis powstał w wyniku inspiracji blogiem This Rawsome Vegan Life. Chipsy są rewelacyjne w smaku i uzależniają dość szybko :-)

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1

jarmuż - u mnie 1 pęk
drożdże spożywcze (odżywcze) nieaktywne - 1/3 szklanki
curry - 1 łyżeczka
sól
pieprz
czosnek w proszku
olej dobrej jakości i woda - do rozrzedzenia

Przygotowanie:

Mieszamy składniki w proszku, dodajemy trochę oleju (ze 2-3 łyżki), resztę uzupełniamy wodą - konsystencja powinna być podobna do śmietany.

Jarmuż płuczemy i dzielimy na mniejsze cząstki, oczywiście bez łodygi. Łączymy z sosem i mieszamy dokładnie - najlepiej rękami, tak, aby każdy kawałek jarmużu był pokryty sosem.

Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 st.C - warto co jakiś czas podglądać, czy się nie spaliły.

Wskazówki i uwagi:

Szybko znikają :-)
Nadesłał(a) JustynaWPG, dnia: 2013-07-30 20:44:57.983
Źródło/autor przepisu: http://kiszkimarszagraja.blogspot.com/ (blog już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

majczi, a czemu miałby się nie nadawać? Nie znam się na biedronkowym jarmużu, ale z Twojego opisu wygląda, jakby nie tylko się nadawał, ale i był już wstępnie przygotowany do dalszej obróbki, bez względu na to, czy miałby z tego być przygotowany jarmuż z patelni, jakaś potrawka, shake, zupa czy chipsy.
Luna7 2015-06-27 22:17:31.379

czy taki jarmuż w paczce z biedrinki (już podzielony na liście) nada się do tych chipsów?
majczi 2015-06-27 21:51:01.361

Wkleiłam komentarz na temat chipsów: puszka.pl/przepis/2143-jarmuz_z_makaronem_i_tofu.html a powinien być chyba tutaj. Grunt to pamiętać własne komentarze. Za bałagan przepraszam :)
"Donoszę, że z mrożonego jarmużu chipsy nie za bardzo wychodzą, są lekko gumiaste, nie tak chrupkie jak powinny być. I blachę ledwo doczyściłam :(
Natomiast zupełnie przypadkiem okazało się, że chipsy jarmużowe można przechowywać w zamkniętym słoiku nawet rok. W zeszłym roku na działce u mojej przyjaciółki narwałam jarmużu, z którego hurtowo wyprodukowałyśmy chipsy. Jeden litrowy słoik został gdzieś zapomniany i dopiero teraz przy okazji kolejnego wyjazdu na działkę odnaleziony. Chipsy smakują jakby były zrobione przed chwilą. Rewelacja, bo to oznacza, że można sobie narobić na zapas :)))"
Te chipsy ze słoika były pieczone z oliwą, solą, słodką papryką i chili w proszku. Słoik był szczelny, ale i tak jestem zdziwiona, że nie zjełczały i nie przestały być chrupkie.
~Marta 2015-06-27 19:30:08.132

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Domowe chipsy ziemniaczane (wegańska)
Budyń z jarmużu (bez ograniczeń)
Zupa-krem z jarmużu (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Potrawka z jarmużu z fasolką czerwoną (wegańska)
Pesto z jarmużu i orzechów włoskich (wegańska)
Dip z awokado i serka wiejskiego (do warzyw i chipsów) (lakto-wege)
Chipsy z plantanów czyli bananów skrobiowych (wegańska)
Sałatka z jarmużu, zielonego groszku i pomidorów (wegańska)
Pyszna potrawka z jarmużu z ziemniakami i curry (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas