7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pilaw z bobem i pieczarkami



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

100 g ryżu basmati
5-6 garści bobu
5 pieczarek
1 duża marchew
kawałek korzenia selera
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Bób wrzucamy na wrzątek, gotujemy kilka minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórki. Pieczarki obieramy i myjemy. Ogonki kroimy na pół, a kapelusze na ćwiartki. Marchewkę i korzeń selera kroimy w kostkę.

Rozgrzewamy w garnku oliwę, po czym wrzucamy na nią tymianek i pieprz ziołowy, a zaraz potem marchew i seler. Troszkę je smażymy mieszając. Zmniejszamy płomień. Dodajemy ryż i smażymy, cały czas mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki, chwilę je smażymy mieszając i wlewamy wodę. Zwiększamy płomień. Dodajemy sól i bób. Od czasu do czasu mieszamy aż zacznie się gotować. Wtedy przestajemy mieszać, zmniejszamy płomień prawie do minimum, uchylamy trochę przykrywkę i gotujemy kilkanaście minut.
Nadesłał(a) moni, dnia: 2013-08-01 16:14:53.869
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z bobu z pieczarkami i cytryną (wegańska)
Cygański pilaw (bez ograniczeń)
Pilaw - moja wariacja (lakto-wege)
Pilaw z kaszą orkiszową (wegańska)
Pilaw wegetariański okropnie kolorowy (wegańska)
Pilaw z tofu, papryką i bakaliami (wegańska)
Bób z jarzynami (wegańska)
Pasta z bobu i szpinaku (wegańska)
Bób ze smażonymi kurkami (wegańska)
Farsz do pierogów z bobu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas