7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Krupnik czarownicy (kuchnia 5-ciu przemian)

Pyszny i szybki w zrobieniu. Zawiera niewielką ilość czarów. Usuwa nadmiar elementu wilgoci, jest bardzo rozgrzewający. Daje poczucie dobrze napełnionego brzucha.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1 woreczek kaszy jęczmiennej lub około 6 łyżek stołowych surowej
4 ziemniaki
2 pietruszki
kawałek selera
3 marchewki
kawałek pora
2 cebulki
2 łyżki mąki sojowej/pszennej/żytniej/ryżowej
oliwa do smażenia
sól
ew. pieprz ziołowy

przyprawy:
5 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu
liść laurowy

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, do niej wrzucamy przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). Zagotowujemy. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w 3-4 cm kostkę. Zagotowujemy.

W tym czasie na patelni prażymy na oliwie (około 4 łyżki) kaszę aż zrobi się pachnąca - trwa to około trzy minuty. Pietruszkę tniemy w słupki, seler w plastry, marchewkę w słupki, por w krążki.

Wrzucamy do wrzącej wody kaszę z ziemniakami obserwując jak wrzątek w kontakcie z gorącą kaszą syczy i się pieni. Wrzucamy kolejno warzywa czekając za każdym razem aż woda znowu zawrze. Gotujemy aż kasza będzie miękka (około 15 minut od wrzucenia jej do garnka), a warzywa chrupkie i pełne koloru.

Pod koniec bierzemy patelnię (tą samą, na której prażyliśmy kaszę) i podsmażamy na oliwie cebulkę. Kiedy zacznie brązowieć wsypujemy mąkę - cebulka się w niej obtoczy, i zacznie delikatnie opiekać. Wrzucamy gorącą cebulkę do zupy, zupa znów buzuje w kontakcie z gorącem.

Po dwóch minutach gasimy gaz, zupka jest gotowa. Można doprawić do smaku pieprzem ziołowym i solą.

Wskazówki i uwagi:

Krupnik przyrządzony w ten sposób zgodnie z wiedzą szeptuch i wiedźm leśnych usuwa nadmiar elementu wilgoci (a więc śluzy i flegmę) z nosa, zatok, jelit i gardła. Dzięki krótkiemu gotowaniu i wrzucaniu warzyw na wrzątek jest pełna witamin, oliwa zwiększa ich przyswajalność.

Prażenie kaszy, podsmażanie cebulki i wrzucanie ich gorących do wrzącego wywaru powoduje zebranie dużej ilości ciepła i ognia w pożywieniu, przez co przez długo czas pozostaje w garnku gorące. Na dobrą sprawę zupkę da się zjeść pół godziny po ugotowaniu, wcześniej jest zwyczajnie zbyt gorąca :)
Nadesłał(a) Hell Kitty, dnia: 2013-08-12 19:59:11.938
Źródło/autor przepisu: wiejskie baby z chat na skrajach lasów
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Przepyszna! I ten nieco magiczny posmak..
~Bart 2016-11-05 12:58:53.164

Zupka pyszna!! Polecam :) Smak troche inny niz zwykle krupniki. Ciekawa odmiana.
~Lesna 2015-01-26 15:14:18.974

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Krokiety pieczarkowe z jogurtowo-miętowym dipem (kuchnia 5 przemian) (bez ograniczeń)
Krupnik (wegańska)
Krupnik jarzynowy (wegańska)
Krupnik ze szpinakiem (wegańska)
Krupnik z soczewicą (wegańska)
Krupnik gryczany (wegańska)
Marchew na ostro (kuchnia krymska) (wegańska)
Krupnik z kaszą jaglaną (wegańska)
Pieczarkowo-jęczmienne kotleciki wg 5 Przemian (lakto-wege)
Zupa ogórkowa wg. Pięciu Przemian (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas