7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Patisony faszerowane morelami, twarogiem jaglanym i suszonymi pomidorami

Delikatne patisony z farszem, który jest mieszanką smaków! Morele, suszone pomidory, pistacje i rukola. A do tego twaróg jaglany. Proste wykonanie, ale smak nieziemski!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

6 patisonów (około 1,2 kg)
200 g świeżych moreli (około 10 sztuk)
60 g suszonych pomidorów (6 sztuk)*
1 szklanka rukoli
40 g pistacji (opcjonalnie)**

oliwa z oliwek
sól

twaróg jaglany:
1/2 szklanki (110 g) kaszy jaglanej + 1 szkl. wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka octu z czerwonego wina
2 łyżeczki czosnku granulowanego
3/4 szklanki gorącej wody
2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
pieprz
sól
ostra papryka

* w wersji ekonomicznej zamiast suszonych pomidorów można dodać więcej moreli
** waga pistacji z łupinkami

Przygotowanie:

Patisony myjemy, a następnie odcinamy „czapeczki” od strony łodyżki. Łyżeczką o ostrym brzegu dokładnie wyjmujemy miąższ uważając, żeby nie przedziurawić patisona. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Nacieramy dokładnie patisony oliwą z oliwek, również na zewnątrz.
Wydrążony miąższ świetnie nada się na zielone gazpacho, albo zupę krem. Można go też poddusić i kłaść na kanapki albo dodawać do makaronu.

Morele i pomidory kroimy w kostkę. Rukolę drobno siekamy. Pistacje obieramy z łupin.

Twaróg:
Gotujemy kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie (1/2 szklanki kaszy + 1 szklanka wody). Dolewamy więcej wody, gdy zajdzie potrzeba. Do ugotowanej kaszy dodajemy wszystkie twarogowe składniki i blenderujemy. Powinniśmy uzyskać kremową fakturę, ale z delikatnymi grudkami. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. W zależności od gustu można dodać więcej soli i uzyskać słonawy twaróg.

Do twarogu dodajemy morele, pomidory, rukolę i pistacje. Mieszamy dokładnie.
Faszerujemy patisony. Pieczemy przez 30-40 minut w 220 st stopniach C, aż patisony będą miękkie, a twaróg jaglany zarumieni się na złotawy kolor.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli zostanie nam nadzienia, to polecam je jako serek na kanapki. Pycha!
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-08-13 18:17:37.129
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/patisony-faszerowane-morelami-jaglanym-twarogiem-i-suszonymi-pomidorami/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pomidory faszerowane twarogiem z jajkiem i natką (bez ograniczeń)
Pęczak zapiekany z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem (lakto-wege)
Patison duszony z pomidorem (wegańska)
Kompot jabłkowy z suszonymi morelami (wegańska)
Manna z amarantusem i suszonymi morelami (wegańska)
Patison faszerowany kaszą jaglaną z warzywami (wegańska)
Papryka faszerowana serem bałkańskim z suszonymi pomidorami i oliwkami (lakto-wege)
Keks z bananami, suszonymi morelami i migdałami (bez ograniczeń)
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i cebulą (lakto-wege)
Napój życia i młodości (z sokiem jabłkowym i morelami suszonymi) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas