7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Warzywa faszerowane po gospodarsku

Przepis powstał z wewnętrznej potrzeby zagospodarowania pozornie nieprzydatnych resztek po przygotowaniu soku warzywnego.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

warzywa nadające się do faszerowania (bakłażan, cukinia, papryka lub inne)
odpady warzywne z wyciskarki lub sokowirówki (marchew, pietruszka, seler, ew. inne)
inne warzywa surowe (np. czarna rzepa, biała rzodkiew, kalafior, brokuły, marchew, pomidory)
cebula
sól
pieprz
ulubione zioła (np. majeranek, bazylia, oregano)
na koniec: czosnek lub utarty chrzan

Przygotowanie:

Przygotowanie farszu: odpady powstałe przy robieniu soku warzywnego mieszamy z rozdrobnionymi na tarce lub pokrojonymi drobno warzywami, podduszoną lub podsmażoną cebulą i przyprawami.

Warzywa do faszerowania myjemy, wydrążamy częściowo, napełniamy farszem i pieczemy w piekarniku lub w parowniku.

Wierzch upieczonych warzyw (już na talerzu) smarujemy świeżo przeciśniętym czosnkiem lub chrzanem. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Jeśli do farszu dodamy surowe rozdrobnione warzywa, po upieczeniu będą lekko chrupiące. Dzięki dodatkowi czarnej rzepy lub białej rzodkwi farsz uzyskuje znakomity, konkretny smak.

Czas pieczenia lub parowania zależy od wielkości i świeżości warzyw, więc najlepiej sprawdzać je w trakcie pieczenia.
Nadesłał(a) Dana, dnia: 2013-08-19 21:28:07.948
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dziś faszerowałam bakłażana farszem z podduszonych razem na oleju: cebula, utarte warzywa (seler, pietruszka, biała rzodkiew, jabłko), pomidory, papryczka pepperoni, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny. Znakomity smak. Polecam :)
Dana 2013-10-05 14:53:02.808

Wytłoki po odciśnięciu soku z warzyw stanowią również świetną bazę dla zup jarzynowych lub leczo.
Dana 2013-08-21 16:43:19.335

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Warzywa z woka (wegańska)
Warzywa z fasolą do makaronu (wegańska)
Uniwersalne warzywa z granulatem (ovo-wege)
Warzywa marynowane na grillu (wegańska)
Warzywa po chińskawu dla zdesperowanych (wegańska)
Zielone warzywa jednogarnkowe (wegańska)
Pieczone letnie warzywa (wegańska)
Faszerowane kapelusze (lakto-wege)
Faszerowane papryczki (lakto-wege)
Bakłażany faszerowane (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas