7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Fasolkowo - fasolka szparagowa duszona w pomidorach

Uwielbiamy tą fasolkę od kiedy spróbowaliśmy jej w Leszczynowej Dolinie :D Wcześniej wydawało mi się, że połączenie fasolki i pomidorów jest średnie, ale w towarzystwie cebuli, która nadaje całości słodkawy posmak i aksamitną konsystencję, to jest po prostu bajka! Zajadamy się tym aż uszy się trzęsą ;D Świetne samo i do obiadu.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: jako samodzielne danie - dla 4 osób, jako dodatek - dla 8

1 kg fasoli szparagowej bez łyka - najlepiej płaskiej, ale może być dowolna
4 duże lub 5 mniejszych cebul
4-5 dojrzałych pomidorów (zazw. daję więcej ;)

trochę oleju do smażenia
ew. sproszkowana słodka lub/i ostra papryka lub pieprz ziołowy
sól

Przygotowanie:

Fasolę trzeba obrać starannie z wąsów – umyć starannie, obciąć końce, obsuszyć na ścierce, pokroić na 3-4 cm kawałki. Najfajniej wygląda pokrojona ukośnie.
Cebulę obrać i pokroić w grube półkrążki.
Sparzyć pomidory, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kawałki.

Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć papryką lub pieprzem, na wierzch wrzucić fasolkę, posolić, a po kilku minutach wymieszać tak, aby wszystko równomiernie się smażyło.

Po następnych kilku minutach wrzucić pokrojone pomidory. Jeszcze chwilę mieszać, a potem przykryć i dusić na mniejszym ogniu przez następne 5 minut. Sprawdzać, czy nie przywiera od spodu – jeśli tak, można dodać 2-3 łyżki wrzącej wody.

Wskazówki i uwagi:

Połowa porcji mieści się w sporej, głębokiej patelni. Do przygotowania całej lepiej nadaje się duży garnek.

W Puszce znajduje się podobny przepis z dodatkiem listka laurowego i tymianku: fasolka szparagowa po grecku (duszona w pomidorach).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-08-21 14:27:40.314
Źródło/autor przepisu: http://blogleszczynowadolina.blogspot.com/2011/09/czescdzien-dobry-to-jaoliwia.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jeśli fasolka szparagowa, to tylko z pomidorkami! Ewentualnie w znamienitym towarzystwie cukinii lub papryki. Znakomite połączenia :)
Dana 2013-08-22 13:25:11.966

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami i jajkiem (ovo-wege)
Fasolka szparagowa po grecku (duszona w pomidorach) (wegańska)
Fasolka szparagowa duszona z oregano (wegańska)
Fasolka szparagowa duszona z oliwkami i tymiankiem (wegańska)
Fasolka szparagowa duszona na oliwie, na kwaśno (wegańska)
Fasolka szparagowa po grecku (duszona z czosnkiem i natką) (wegańska)
Fasolka szparagowa duszona z cukinią, pieczarkami i innymi warzywami (wegańska)
Duszony kalafior, brukselka, żółta fasolka szparagowa z prażonym sezamem (wegańska)
Kalafior duszony w pomidorach z fasolką białą i czerwoną (wegańska)
Fasolka wege - duszona z ziemniakami i pomidorami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas