7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kwiatowo-owocowy witariański (raw) tort

Pyszny, kolorowy, owocowy, kwiatowy! :) Dość sycący, ale przy wyrobach bazujących na orzechach to normalne ;)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: okrągła forma 24 cm (polecam mniejszą, ciasto będzie wyższe)

spód:
szklanka daktyli lub rodzynek
0,5 łyżeczki cynamonu

ciasto:
700 g nerkowców
ok. 1/4-1/3 szklanki wody
3 łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii (to mniej słodka opcja)
kilka kropel naturalnego olejku miętowego

polewa:
2 banany
2-3 łyżeczki kakao
opcjonalnie trochę wanilii/cukru waniliowego

przybranie:
maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, jagody, truskawki, kiwi i inne
kwiaty ogórecznika, dziewanny wielkokwiatowej, bratków, bodziszka łąkowego, pąki róż i inne
listki mięty pieprzowej lub jakiejkolwiek innej, ew. melisy

Przygotowanie:

Daktyle lub rodzynki miksujemy z cynamonem. Uzyskaną masę ugniatamy i rozprowadzamy równo na dnie formy. Masa będzie lepka i plastyczna.

Nerkowce namaczamy na kilka godzin (jak mamy czas i/lub cierpliwość) lub miksujemy od razu na sucho. Uzyskaną masę doprawiamy wanilią i olejkiem miętowym (ilość kropel wedle uznania, starczą 2-3, ale można dać i 10, jak ktoś lubi więcej mięty), ugniatamy. Jeśli będzie sucha (co się może zdarzyć, gdy będziemy mleć nienamaczane orzechy), dodajemy do niej nieco wody. Masę ugniatamy i układamy na daktylowym spodzie. Wyrównujemy wierzch.

Banany z dodatkami miksujemy, w żadnym razie nie dajemy wody! Już bez tego potrafią być nazbyt płynne. Rozprowadzamy polewę po cieście, z boków ostrożnie smarujemy, na wierzch można dać więcej.

Przystrajamy kwiatkami i owocami w wybrany przez siebie sposób i wzór. Gotowe! :)

Wskazówki i uwagi:

Jak dodamy jakichś kwaskowych owoców do bananów na polewę, np. czarnej czy czerwonej porzeczki, borówki amerykańskiej, a po zmiksowaniu zostawimy na trochę, to jest szansa, że polewa będzie nieco sztywniejsza.

Używałam formy tortowej, takiej, co się z boku otwiera. Chwalę sobie, bo po ukształtowaniu masy i zdjęciu formy ciasto zachowało równe proporcje, ale jak dla mnie forma była zbyt szeroka i ciasto wyszło niższe, niż planowałam. Wyłożyłam ją papierem, a brzegi posmarowałam cieniutko olejem.

Owoce polecam przede wszystkim jagodowe. Kwiaty polecam niepryskane ;) Listę jadalnych kwiatów podałam tu - link
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2013-08-25 20:12:05.969
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Uwaga: jeśli namaczamy orzechy, to czas przygotowania wyniesie parę godzin, jeżeli jednak nie, to spokojnie zmieścimy się w godzinie :)
Można ciasto posmarować kremem i przystroić owocami, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny, krem zgęstnieje. A tuż przed podaniem przygotować kwiatami, to nie zwiędną.
Luna7 2013-09-12 22:22:39.212

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Surowe (RAW) ciacho kwiatowe (wegańska & RAW)
Sushi witariańskie (raw food) (wegańska & RAW)
Witariańskie spaghetti RAW food (wegańska & RAW)
Orzechowo-figowe kulki Raw food (witariańskie) (wegańska & RAW)
Surowa musztarda (raw food, witariańska) (wegańska & RAW)
Surowy ketchup (raw food, witariański ) (wegańska & RAW)
Surowe witariańskie RAW muesli/ granola (wegańska & RAW)
Pikantne ciasto z kiełków kaszy gryczanej (również w wersji witariańskiej, raw food) (wegańska & RAW)
Lasagne z kabaczka z sosem pomidorowym i bazyliowym (raw food, witariańskie) (wegańska & RAW)
Pesto bazyliowo-szpinakowe z migdałami (raw food, witariańskie) (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas