7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Komosowe ciasteczka z suszonymi dodatkami (bezglutenowe)

Dzięki dodatkowi imbiru i śliwek smakują trochę jak piernik :) Zwłaszcza wtedy, gdy podczas jedzenia natrafimy na suszoną śliwkę.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 15 średnich ciasteczek

1 szklanka płatków quinoa
0,5 szklanki płatków owsianych (certyfikowanych)
1,5 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego waniliowego)
niecałe 1,5 szklanki mąki owsianej + 1 bardzo czubata łyżka mąki z ciecierzycy (lub ryżowej)
3 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej/mniej, wg uznania)
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/3 łyżeczki suszonego imbiru
ok. 20 suszonych śliwek
garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy płatki quinoa razem z płatkami owsianymi i zalewamy mlekiem roślinnym (można zalać same płatki quinoa, a płatki owsiane dodać na końcu wyrabiania masy).
Płatki niech się moczą, a my w tym czasie bierzemy drugą miskę i przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, sól, cynamon, imbir, sodę i mieszamy. Na końcu łączymy zawartość obu misek, dokładnie mieszamy i wrzucamy pokrojone suszone śliwki i żurawinę.

Nakładamy masę łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc w miarę okrągłe ciasteczka. (możemy dowolnie operować wielkością.

Pieczemy 20 min w 180 st. C(po wyłączeniu piekarnika można na chwilę ciasteczka zostawić w środku).

Wskazówki i uwagi:

Zamiast cukru trzcinowego można użyć ksylitolu, miodu lub innego "słodzika" :)

Jeśli rezygnujemy z cukru lub zmniejszamy jego ilość, to warto dodać wymoczone we wrzątku i pokrojone daktyle/rodzynki.
Nadesłał(a) Cimeriesi, dnia: 2013-08-30 20:51:23.321
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Owies jako samodzielna roślina glutenu nie zawiera, lecz jeśli uprawiany jest razem z pszenicą i np. żytem to ''pobiera'' go od nich. Również polecam zastanowić się i sprawdzić dokładnie informacje zanim się będzie kogoś pouczać ;)
Cimeriesi 2013-09-01 19:21:17.808

~AgaP, zastanawiamy się nawet bardzo :) Polecam lekturę: www.zyciebezglutenu.pl/index.php/2010/06/22/bezglutenowy-owies-w-polsce-nowosc/ Jak widzisz, w przepisie należy użyć certyfikowanego, bezglutenowego owsa, najlepiej marki Provena.
EwaH 2013-08-31 12:29:37.115

Ten przepis nie jest bezglutenowy Owies zawiera gluten Zastanówcie się zanim coś napiszecie
~AgaP 2013-08-31 09:16:13.465

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe (wegańska)
Ciasteczka kokosowe z brązowego ryżu (bezglutenowe) (wegańska)
Pełnoziarniste ciasteczka owsiane z suszoną śliwką (wegańska)
Prażony ryż z dodatkiem suszonych warzyw (wegańska)
Kruche ciasteczka jaglano-owsiane z trawą cytrynową (bezglutenowe, bez jajek) (wegańska)
Gołąbki ryżowo-soczewicowe z dodatkiem suszonych grzybów i kuminu (wegańska)
Ciasteczka Carlene (lakto-wege)
Ciasteczka śmietankowe (lakto-wege)
Ciasteczka imbirowe (ovo-wege)
Ciasteczka na choinkę (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas