7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Czekoladowy torcik (wiedeński)

Torcik ten przypomina tradycyjny tort wiedeński. Jest bardzo prosty: ciasto czekoladowe plus krem. Ważne jest, aby pomiędzy warstwy kremu a ciasta dać jakiś kwaśny dżem. Przepis na murzynek jest według moich proporcji. Ciasto raczej z tych "ciężkich", ale to fajnie - zje się kawałek do kawy i jest się słodko najedzonym :) Mało a dobrze.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
- 2 szklanki mąki białej przesianej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody (niepełna)
- 4 czubate łyżki kakao (przesiać razem z mąką)
- ew. cukier waniliowy

krem czekoladowo-orzechowy
- 180 g tofu naturalnego
- 2 łyżki mleka sojowego
- 1 łyżka słodu (cukier puder, syrop z agawy itp.)
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (jak nie mamy, to zaparzamy tradycyjną, mocną i dajemy taką. Choć aromat będzie słabszy)
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 180 g czekolady gorzkiej
- zmielone orzechy laskowe (ja dałam dwie garście zmielonych, według uznania. Lubię jak jest dużo.)
- ew. aromat/syrop z orzechów laskowych (ciężko dostać, ale jak jest to daje super efekt. Jak nie będzie aromatu ,to nic się nie stanie, po prostu będzie mniej laskowy posmak)

+ dżem z kwaśnych owoców

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe: mokre składniki wymieszać razem, dodać przesiane suche składniki. I dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przełożyć do formy, piec 50 min w 180 st. C. Odstawić do ostygnięcia.

Krem czekoladowo-orzechowy: zmiksować tofu. Dodać mleko, słód, (ew. aromat), kawę i aromat waniliowy. Znów zmiksować. W międzyczasie rozpuścić czekoladę. Odstawić ją na chwilę, aby trochę ostygła. Następnie do czekolady dodać zmiksowane tofu i znów wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać orzechy i wymieszać. Krem gotowy. Jeżeli lubicie bardziej słodkie kremy, to można dać więcej słodu. Eksperymentujcie :)

Ostudzone ciasto pokroić na plastry. Przekładać ciasto kremem w ten sposób: ciasto-kwaśny dżem-krem-kwaśny dżem-ciasto-dżem-krem-dżem... itp. Na górę można dać polewę czekoladową.

Wskazówki i uwagi:

Torcik nie jest mocno słodki, ma raczej taki wyrafinowany smak.

Zachęcam do eksperymentowania ze składnikami, zwłaszcza kremu. Każdy ma inne upodobania, ważne żeby smakowało.
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2013-09-08 18:29:57.843
Źródło/autor przepisu: krem z książki: "Vegan cupcakes take over the world".
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Torciki owocowe (bez ograniczeń)
Torcik z Nutelii :) (bez ograniczeń)
Torcik ryżowo-jabłkowy (bez ograniczeń)
Torcik jabłkowy z borówkami (bez ograniczeń)
Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska)
Malinowy torcik "serowy" z nerkowców (wegańska)
Lody czekoladowo - czekoladowe (wegańska)
Krem czekoladowy (wegańska+miód)
Blok czekoladowy (lakto-wege)
Koktajl czekoladowy (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas