7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wegańskie donaty z fasolą

Pełnoziarniste, wegańskie donaty z dodatkiem puree z fasoli, za sprawą którego donaty są puszyste i wilgotne. Oblane kakaową polewą wykonaną z oleju kokosowego. Całości dopełnia duża dawka wiórków kokosowych.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 18-20 sztuk

4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
200 g białej fasoli z puszki
1/3 szklanki cukru trzcinowego
5 g suchych drożdży
szczypta soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek

kakaowa polewa:
4 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki dobrej jakości, niesłodzonego gorzkiego kakao
1/4 - 1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Fasolę przepłukać i zmiksować dokładnie na gładką masę.
Mąkę przesiać do miski, dodać również otręby które zostały na sitku. Do mąki dodać szczyptę soli, drożdże, cukier, puree z fasoli i wodę.Całość dobrze połączyć, ciasto wyrabiać około 8 minut. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek, wyrabiać jeszcze przez chwilę.

Z gotowego ciasta uformować zgrabną kulę, przełożyć do miski. Miskę przykryć czystą ściereczka lub folią spożywczą, odstawić na 1 h.

Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Delikatnie rozwałkować ciasto. Z ciasta wycinać donaty, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 10 minut w temperaturze 225 st. C. Gotowe donaty odstawić do wystudzenia.

Polewa: olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać przesiane kakao i cukier puder. Całość dobrze połączyć, odstawić na 10-15 minut. Donaty zanurzać w polewie, oprószyć wiórkami kokosowymi. Odstawić na 30 minut by polewa zastygła. Smacznego.
Nadesłał(a) Malve, dnia: 2013-09-10 21:27:45.56
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/?p=3664
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ciasto świetnie rośnie. Dzięki puree z fasoli jest przyjemnie gliniaste i wilgotne - bomba! Zrobiłam raz na słodko, a raz z farszem wytrawnym i za każdym razem znikały w mgnieniu oka :)
gosz_szog 2015-05-14 16:44:54.441

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Warzywa z fasolą do makaronu (wegańska)
Leczo z czarną fasolą (wegańska)
Gulasz sojowy z fasolą (wegańska)
Kasza z fasolą i warzywami (wegańska)
Kapusta kiszona duszona z fasolą (wegańska)
Szpinak z fasolą Piękny Jaś (wegańska)
Ryż z czerwoną fasolą w pomidorach (wegańska)
Lasagne szpinakowa z groszkiem i fasolą (wegańska)
Makaron z fasolą i wstążkami marchewkowymi (wegańska)
Papryka nadziewana ryżem i fasolą (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas