7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Faszerowana papryka gotowana na parze



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3-6

6 białych, średnich papryk
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
1 średnia marchewka
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki nasion słonecznika
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
olej rzepakowy
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Paprykę dokładnie umyć, odciąć wierzch i usunąć gniazda nasienne.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do cebuli. Dusić około 5 minut. Pod koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku.

Patelnie zdjąć z ognia i dodać ugotowany ryż, podprażone pestki słonecznika. Dobrze wszystko razem połączyć.Doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić paprykę.

Ułożyć ściśle w naczyniu/garnku/koszu bambusowym do gotowania na parze. Gotować około 15-20 minut. Od razu podawać np. skropione oliwą z oliwek lub z ulubionym sosem.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, możemy paprykę dusić w garnku z grubym dnem. Na dno dajemy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, układamy papryczki. Podsmażamy je tak z 2-5 minut na średnim ogniu pod przykryciem, następnie dodajemy 1/2 szklanki wody i na wolnym ogniu dusimy około 20 minut.
Nadesłał(a) Malve, dnia: 2013-09-16 20:15:40.974
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/?p=3912
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parze (bez ograniczeń)
Sajgonki z mieszanką chińską gotowane na parze (wegańska)
Gotowane ziemniaki faszerowane szpinakiem (wegańska)
Papryka faszerowana soją (ovo-wege)
Papryka faszerowana cukinią (wegańska)
Gotowane kabaczki faszerowane ryżem z pieczarkami i winegretem (wegańska)
Faszerowana papryka z fetą (z grilla) (lakto-wege)
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami, z sosem pomidorowym (ovo-wege)
Papryka w kolorach reagge - faszerowana bobem i marchewką (wegańska)
Zielona papryka faszerowana tofu i ryżem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas