7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wegańskie drożdżówki cynamonowe

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
15 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki mleka roślinnego, np. naturalnego sojowego
1 łyżka margaryny roślinnej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanki mąki pszennej, typ 500+
1/4 łyżeczki soli

nadzienie:
4 łyżeczki margaryny roślinnej
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mielonego cynamonu
+ opcjonalnie lukier

Przygotowanie:

1. Pokruszone drożdże łączymy z łyżeczką cukru oraz ciepłą wodą. Odkładamy do podwojenia objętości na 10-15 min.
2. Margarynę roztapiamy i lekko schładzamy, dodajemy do niej cukier. Gdy zupełnie ostygnie dodajemy mleko.
3. W dużej misce łączymy mąkę z solą, wydrążamy dołek i wlewamy drożdże oraz pozostałe mokre składniki.
4. Dłonie oprószamy mąką i zagniatamy ciasto przez 10-12 min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 40-50 min.
5. W czasie gdy ciasto rośnie wykonujemy nadzienie. Margarynę roztapiamy i schładzamy, a następnie dodajemy cukier oraz cynamon.
6. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i smarujemy je równomiernie cynamonowym nadzieniem.
7. Zwijamy jak roladę i dzielimy za pomocą nici, co 3-4 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przy tym spore odstępy. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
8. Bułeczki pieczemy w 180-200 st. C z termoobiegiem do zrumienienia, czyli ok. 10-15 min.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-09-21 17:16:45.051
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Drożdżówki wyszły pyszne, również zrobiłam od razu z podwójnej porcji ;) Ciasto pięknie wyrosło jedyny problem to, to że były suche :(
Ktoś się domyśla dlaczego, może coś zrobiłam źle?
Esma 2015-01-31 13:25:04.45

justa w przepisie nie ma żadnego masła, a roślinna margaryna. Osobiście używam Alsan, ale jeśli nie masz dostępu to możesz dodać po prostu olej kokosowy albo rzepakowy.
mniumniu 2014-06-19 16:39:30.615

Jakie masło, ja znalazlam tylko takie z serwatka czyli nie weganskie? :)
~justa 2014-06-12 18:14:06.57

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Drożdżówka wegańska z kruszonką (wegańska)
Drożdżówki z tofu (wegańska)
Drożdżówki - ślimaczki kokosowe (wegańska)
Drożdżówka z rodzynkami i przekrętem (wegańska)
Koktajl cynamonowy (lakto-wege)
Cynamonowy jogurt (lakto-wege)
Babka cynamonowa (ovo-wege)
Cynamonowe zawijańce (wegańska)
Cynamonowe ciastka (wegańska)
drożdżówka, która zawsze się udaje (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas