7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Warzywa nadziane komosą ryżową



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy, ugotowana do miękkości bez soli
3/4 szklanki komosy ryżowej, zwanej również quinoa, ugotowanej w bulionie
1 czerwona cebulka, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy do smażenia + oliwa do wysmarowania blaszki i warzyw
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
3-4 łyżki sosu sojowego
2 papryki, czerwone lub żółte/pomarańczowe, zielona nie będzie odpowiednia
4 plastry bakłażana, marynowane kilkanaście minut w sosie sojowym

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na której podsmażamy cebulkę oraz drobniutko posiekany czosnek, smażymy przez kilka minut, aż cebulka się zarumieni.
2. W misce łączymy soczewicę z komosą ryżową, podsmażoną cebulką, czosnkiem oraz wszystkimi pozostałymi przyprawami.
3. Papryce odcinamy kawałek górnej części z ogonkiem, wydrążamy z pestek, dokładnie myjemy i faszerujemy nadzieniem. Przykrywamy odciętą wcześniej częścią papryki.
4. Na plaster bakłażana nakładamy sporą ilość nadzienia, na którym układamy kolejny plasterek warzywa. Można przebić całość wykałaczką.
5. Nafaszerowane warzywa układamy na delikatnie wysmarowanej oliwą blaszce. Warto także paprykę i bakłażana musnąć oliwą, aby zbyt mocno się nie spiekły.
6. Pieczemy do zrumienienia w 200 st. C z termoobiegiem, ok. 20-30 min.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-09-21 18:37:23.836
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z komosy ryżowej i groszku (wegańska)
Sałatka z czerwonej fasoli i komosy ryżowej (wegańska)
Papryka nadziewana amarantusem lub komosą ryżową (quinoą) z fasolą, pomidorami i zieleniną (lakto-wege)
Komosa na czerwono (wegańska)
Warzywa z woka (wegańska)
Warzywa z fasolą do makaronu (wegańska)
Uniwersalne warzywa z granulatem (ovo-wege)
Warzywa marynowane na grillu (wegańska)
Warzywa po chińskawu dla zdesperowanych (wegańska)
Warzywa faszerowane po gospodarsku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas