7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dwukolorowa zupa krem z cukinii

Dwukolorwa zupa krem z cukinii z białym winem i bazylią,



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5

1 litr bulionu warzywnego
4-5 cukinii (1700 g)
1 cebula
1 por (biała część)
150 ml białego wina
10 listków bazylii
150 ml mleka roślinnego
5 łyżeczek mąki
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Cukinię obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Pamiętajcie, żeby NIE WYRZUCAĆ skórek, gdyż przydadzą się w dlaszej części przepisu. Siekamy cebulę i białą część pora. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cukinię, cebulę i pora. Podsmażamy przez chwilę często mieszając liczną zawartość garnka.

2. Dolewamy wina i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cukinie będą miękkie.

3. Blendujemy składniki z garnka na gładką masę, zwaną od tej pory BIAŁĄ.

4. Skórki z cukinii blanszujemy, czyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście sekund, a następnie wrzucamy je do lodowatej wody. Blanszowanie pozwoli zachować nam zielony kolor skórek.

5. Do zblanszowanych skórek dodajemy listki bazylii i około 1/4 białej zupy. Blendujemy dokładnie. I tak powstaje zupa ZIELONA.

6. Do BIAŁEJ zupy dodajemy mleko sojowe i mąkę i znów blendujemy, uważając, żeby nie pozostawić grudek z mąki. Doprawiamy obie zupy solą i pieprzem.

7. Na talerz nalewamy najpierw białą zupę, a potem dolewamy do niej zieloną w ilości według uznania.
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-09-25 21:34:39.087
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/dwukolorowa-zupa-krem-z-cukinii/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Muszę wypróbować z gałką!! Cieszę się, że smakowała
readeat 2013-10-11 23:43:18.803

Smakuje całkiem dobrze, tylko mam małą radę dla tych, którzy nie zawsze postępują zgodnie z przepisem: 10 liści bazylii wystarczy, naprawdę nie trzeba więcej ;)
Zamiast pieprzu dodałam szczyptę gałki muszkatołowej, która zdominowała (pozytywnie!) smak zupy.
Luna7 2013-09-26 19:57:16.686

o ranyści, wygląda bosko! jestem bardzo ciekawa, jak smakuje (ze względu na delikatny smak cukinii, która w moim odczuciu często przejmuje smaki innych dodatków)
Muzo Natchniuzo 2013-09-25 21:52:01.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa-krem z cukinii i grochu (wegańska)
Krem z cukinii z miętą (zupa-krem) (wegańska)
Zupa krem z cukinii z zieloną soczewicą (wegańska)
Zupa-krem z cukinii i włoszczyzny, z grzankami (wegańska)
Zupa krem z selera, marchewki i cukinii (wegańska)
Ziołowa zupa krem z cukinii z nutką curry (bez ograniczeń)
Szybka zupa-krem z cukinii z serem żółtym lub fetą (lakto-wege)
Zupa z cukinii z miętą (lakto-wege)
Zupa z cukinii i groszku (lakto-wege)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas