7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Drożdżówki z tofu

Wykonanie drożdżówek nie jest trudne, tofu świetnie się spisuje w roli sera. Drożdżówki można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce, dżem, czekoladę, wiórki kokosowe, czy lukier.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 15 sztuk

ciasto drożdżowe:

2 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki cukru
3 łyżki oleju
30 g drożdży
szczypta soli

masa "serowa" z tofu:
opakowanie tofu naturalnego 180 g
5 łyżek soku z cytryny
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
2 łyżki cukru pudru
łyżka ekstraktu z wanilii lub olejku waniliowego
2-3 brzoskwinie z puszki

Przygotowanie:

W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Po tym czasie, do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy na około 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę z tofu. Tofu blendujemy wraz z sokiem z cytryny, proszkiem budyniowym, cukrem i ekstraktem z wanilii. Brzoskwinie kroimy na plasterki.

Gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki, możemy to zrobić na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest rozwałkowanie ciasta (grubość 1 cm.) i wykrawanie kółek szklanką. Można również odrywać kawałek ciasta i formować drożdżówki w dłoniach. Polecam pierwszy sposób, drożdżówki będą mniej więcej takie same.

Drożdżówki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Po raz kolejny je odstawiamy, na ok. 15 minut. Nie jest to jednak konieczne, bo w piekarniku i tak wyrosną. Używając małej szklanki lub kieliszka, robimy zagłębienie w drożdżówkach (bardzo mocno dociskamy, do samego spodu - byle tylko nie zrobić dziury) i nakładamy w nie masę serową i plasterki brzoskwiń. Można również posmarować wodą lub mlekiem sojowym, ale ja tego nie robiłam.

Pieczemy aż się zarumienią, czyli przez 20-30 minut, w temperaturze 170 st. C. Trzeba pilnować, żeby nie spaliły się od spodu, dlatego warto piec na środkowym poziomie, a później przenieść wyżej, dodatkowo obracając blachę o 180 stopni.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2013-10-06 12:32:18.656
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/09/drozdzowki-z-tofu.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Właśnie zrobiłam na własnej mieszance bezglutenowej z domowymi powidłami śliwkowymi i wegańską kruszonką, z niecierpliwości drożdże rosły 5 min a całość 15 ;) wyszły pyszne, bardzo mi brakowało drożdżówek, a te są naprawdę świetne i szybciutkie, dziękuję za przepis i polecam serdecznie również dla bezglutenowców :D
~Aga 2014-03-03 11:56:45.549

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Drożdżówki - ślimaczki kokosowe (wegańska)
Drożdżówka z rodzynkami i przekrętem (wegańska)
Wegańskie drożdżówki cynamonowe (wegańska)
Drożdżówka wegańska z kruszonką (wegańska)
drożdżówka, która zawsze się udaje (bez ograniczeń)
Razowe orkiszowe drożdżówki z wiśniami i marcepanem (bez ograniczeń)
Słodkie drożdżówki na zakwasie, z nadzieniem kokosowo-karobowym (wegańska)
Szaszłyki z tofu (satay tofu) (wegańska)
Pita z tofu (wegańska)
Śmietana z tofu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas